ТРИБУНА

Нова измама дебне в онлайн продавалниците

Нова измама е плъзнала от няколко дни в два от най-популярните сайтове за онлайн търговия между частници, сигнализираха опарени читатели на Lupa.bg.

Оказва се, че десетки фалшиви профили на несъществуващи купувачи дебнат за жертви в онлайн пространството. Те се представят като потенциални клиенти за дадена стока или услуга, като след първото съобщение, което пращат в продавалниците, молят комуникацията да продължи по и-мейл или по телефона чрез една от масовите платформи за безплатни разговори. Номерата, които измамниците ползват, са с кодове или за Великобритания, или за набиране в Нигерия.

След като мнимите купувачи успеят да се сдобият с и-мейл адрес или с телефонен номер, настояват много да получат и айбан цифрите на жертвите си, уж за да преведат пари, като държат „избраните“ от тях артикули да се пратят по Български пощи.

Следващата стъпка от схемата им след получаването на айбан номера е да научат от него коя е ползваната от приклещения потребител банка и да изфалшифицират данните й, като му пратят и-мейл с лого, шрифтове, телефонни номера и дори копиран мейл адрес от нея, в който пише, че парите са преведени. „За да ги получите, трябва да платите такса от 100 евро, която ще ви бъде възстановена“, пишат още измамниците в менте писмото от „банката“. Така често жертвите хем пращат вещ, която продават, на шанаджиите, хем се разделят и с немалка сума пари от банковата си сметка.
Само за няколко дни над 100 души са станали обект на новата атака в родните платформи за продажба. От Комисията за защита на потребителите уточниха пред Lupa.bg, че започват проверка по случая.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top