СВЯТ

Айфеловата кула стана на 130 години

Париж празнува специална годишнина. Айфеловата кула – символът на френската столица, днес навърши 130 години.Построена за Световното изложение през 1889 г., творбата на парижкия инженер Густав Айфел е била обект на критики, а днес привлича около 7 млн. туристи годишно.

По случай празника беше поставен спектакъл, който припомня историята ѝ.Разнасяна като сувенир по целия свят Желязната дама, както я наричат, днес е сред най-разпознаваемите паметници в Европа. Но в края на XIX век група интелектуалци, сред които писателите Зола и Мопасан, се опитват да спрат дръзкия проект и наричат желязната кула „безполезна и чудовищна“ и „грозен скелет“.

Инженер Густав Айфел е преживял трудни моменти, припомнят участниците в спектакъла по повод годишнината.Напук на критиките кулата има бурен успех. През богатата си история тя е служила за експерименти, използвана е от военните, вдъхновявала е художници, била е декор за филми и музикални клипове. Сега край нея се събират парижани по важни поводи. Милиони хора са изкачили нейните 1665 стъпала. Днес никой не би си представил Париж без Айфеловата кула.

 

 

/бнт

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top