ДНЕС

Махат водната стена от “Гарибалди”

Водната стена, която беше поставена на площад „Гарибалди“ на столичната улица „Граф Игнатиев“, ще бъде премахната. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в общинския съвет.

Съоръжението беше открито във вторник след като бяха премахнати преградите по площада. Водната стена е поредният детайл от ремонта на „Графа“, който срещна неодобрение от обществото. “Бях на място и видях за какво става дума. Категорично тази така наречене водна стена не се вписва там, защото площадът е малък. Разпоредила съм водната стена да бъде премахната. Какъв е бил замисълът на проектанта – аз не мога да гадая“, каза Фандъкова. Тя обясни, че решението за поставянето на стената е на проектантите от студио „А.Д.А.“, които през 2013г. спечелиха конкурс на общината за проект за обновяване на тази част от центъра. „Проектантът не обясни идеята си. Явно няма и да разберем каква е“, заяви градоначалникът. Фандъкова ще разговаря с ректора на УАСГ стената да бъде сложена в университета, за да напомня на бъдещите архитекти за отговорността, която носят. „На картинка е едно, а на живо – друго. Проектантите трябва да мислят за това как ще изглеждат идеите им, когато се реализират“, категорична бе тя.

В началото на следващата седмица трябва да стане ясно и какви нови ограничители ще бъдат поставени между пешеходците и трамвая на централната улица. Смяната на гранитните ограничители, които бяха оприличени на перки на акула, се наложи заради спъващи се пешеходци в тях. Това ще е втората смяна на ограничителите по улицата. Първите съоръжения бяха подменени през декември миналата година, заради големината им. От общината тогава се мотивираха, че заради размера им много хора ги използват за сядане.

Ремонтът на “Графа” започна миналата година през май. Срокът за обновяването е 300 дни, а строителят към момента е получил 86 дни компенсация, заради лоши метеорологични условия. В момента строителите работят по кръстовищата на „Дякон Игнатий“, „Шишман“ и „Любен Каравелов“. Ремонтни дейности текат и по ул. „Шести септември“.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top