ДНЕС

Прокуратурата поиска отстраняването на кмета на Стрелча

Районната прокуратура в Панагюрище е внесла искане в  съда за отстраняване от длъжност на кмета на община Стрелча Стойно Чачов. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Чачов е привлечен като обвиняем за това, че през 2016 г., като кмет на община Стрелча, е принудил служител на общинската администрация да извърши нещо противно на волята си – да подаде молба за освобождаване от заеманата от него длъжност, без дата, като е употребил за това заплашване, изразяващо се в обстоятелството, че ако не подаде молба ще бъде освободен веднага от работа и злоупотребил с властта си като работодател, твърдят от държавното обвинение.

Като кмет на община Стрелча той бил наредил  молбата да бъде входирана с входящ номер и без знанието и съгласието на служителя , което е престъпление по чл. 143 ал.1 от Наказателния кодекс. Спрямо градоначалника на Стрелча е взета мярка“ парична гаранция“ от 2000 лв., която е внесена.  Като мотиви за искането за отстраняване от длъжност прокуратурата сочи, че със служебното си положение Стойно Чачов може да създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Районен съд-Панагюрище да насрочи заседание по искането на прокуратурата. На 12 март екип на „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР в Пазарджик направи проверка в администрацията в средногорската община и иззе документи и компютри, а на нарочна пресконференция лидерът на ПП“АБВ“ Румен Петков поиска оставката на шефа на пазарджишката полицейска дирекция ст.комисар Йордан Рогачев заради акцията в Стрелча. Кметът Стойно Чачов е единственият кмет в страната от листата на „АБВ“.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top