Цветни печати, които да обозначават произхода на агнешкото месо, ще бъдат поставяни в месодобивните предприятия преди Великден. Така потребителят ще бъде наясно българско или вносно е месото, което купува.

От Агенцията по безопасност на храните обмислят печатите да бъдат в два цвята – червен и син, предаде БНТ.

От години Селви Али предлага на клиентите си само българско агнешко месо, доставено от кланица във Велинград. Мъжът казва, че повечето хора се интересуват от произхода му, но и най-вече да е прясно.

„Аз не мога да работя с чуждо месо, защото нямам фризери и при мен идва месото само в охладен вид“, казва Селви Али.

За да са наясно потребителите какво месо купуват, от тази година върху него ще има поставен цветен печат. Червен цвят за българско производство и син за вносно. Месото ще бъде обозначавано още в месодобивните предприятия.

„Целта е да доказват контрола, който оказваме в кланицата, а сега с цвета е да се докаже произхода – български или внос“, казва д-р Камен Янков – директор на ОД на БАБХ-Пловдив.

„По този начин всички ще излезнат сами от сивия сектор, защото те няма да могат да продават животните, агнетата, млякото на магазина, ако няма произход“, смята Румен Стоянов – председател на организация на развъдчиците на автохтонни породи овце.

Не всички клиенти обаче смятат, че печатът е важен.

„Печатът за мен не е гаранция. На етикета трябва да е обозначено. Аз съм привърженик на българското месо. Агнешкото да е розово и да има тлъстинка“, споделя Дамян Дамянов.

Съветът на д-р Камен Янков е потребителите да купуват агнешко месо от лицензираните търговски магазини и да гледат срока на годност и произхода.

В Пловдивско вече започнаха проверки по пазарите за продажба на агнешко месо и яйца без доказан произход, както и при търговията с живи животни. Ще се проверяват и магазините.