СВЯТ

Венецуелският парламент обяви състояние на тревога заради енергийния срив

онтролираният от опозицията венецуелски парламент одобри обявяване на национално състояние на тревога заради безпрецедентната криза с електроснабдяването, която парализира страната пети ден, предаде ДПА.

 

Парламентът отхвърли аргумента на президента Николас Мадуро, че колосалната авария е американски саботаж и каза, че причината за нея е лошото управление и липсата на инвестиции, пише БТА.

 

Националното събрание призова армията да помогне за мобилизиране на персонала на енергийния монополист „Корпоелек“ и отправи апел за международно сътрудничество за възстановяване на елекроснабдяването по време на 30-дневно състояние на тревога, посочват колумбийската телевизия РСН и други медии.

 

 

Парламентът обаче няма правомощия да въведе извънредно положение, докато Мадуро остава президент.

 

Председателят на парламента Хуан Гуайдо, обявил се за държавен глава и признат от десетки държави, свика за днес следобед протести, заявявайки: „Ако продължим да се активизираме, скоро ще постигнем прекратяване на узурпацията, преходно правителство и свободни избори“. Той поиска нови протести утре заради продължаващата авария „утре в 15 ч. местно време“ (21 ч. българско). Гуайдо поиска от „посланиците“, които е назначил в чужбина в качеството си на самообявил се и.д. президент, да координират международната подкрепа за Венецуела.

 

Междувременно Мадуро писа в „Туитър“, че „агресиите и империалистическите атаки няма да унищожат силата на венецуелския народ и способността му да оказва съпротива“, и че страната му ще спечели „електрическата война“.

 

Вчера Мадуро съобщи, че властите са задържали двама души за опит за саботаж на ВЕЦ „Симон Боливар“ в Гури, посочва ТАСС. Според президента атаката срещу националната енергийна система е осъществена по три начина: кибератака, електромагнитен импулс и физическо нападение. „Първо е била извършена кибератака срещу системата на компания „Корпоелек“ във ВЕЦ „Симон Боливар“ и системата в Каракас. После е използван електромагнитен импулс, прекъснал процеса по възстановяване на системите, а накрая са прибягнали до физическо нападение – палежи и рушене на електрически подстанции“, каза Мадуро в обръщение към населението, излъчено в приложението „Перископ“.

 

Президентът Николас Мадуро обясни от двореца си в Каракас, че случващото се е резултат от саботаж.

© Handout, Reuters

Президентът Николас Мадуро обясни от двореца си в Каракас, че случващото се е резултат от саботаж.

 

Електроснабдяването беше възстановено в части на венецуелската столица, но вчера Каракас отново потъна в мрак. Властите са разпоредили автобуси да заменят метрото, което не работи. Спирането на тока доведе до недостиг на вода и гориво. Някои от жителите на столицата са се принудили да използват вода от замърсената река Гуайре. Съобщава се за протести срещу липсата на вода в Каракас и за дълги опашки на бензиностанциите.

 

Правителството отмени днес работния ден и учебните занятия. Президентският указ за спиране на трудовата дейност и занятията в учебните заведения на всякакво равнище се удължава с още 24 часа, съобщи вицепрезидентът и министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес.

 

Правителството вече отмени работния ден на 8 март и вчера.

 

Американски санкции

 

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса обяви в „Туитър“, че правителството се е срещнало с екип на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. Той каза, че предмет на срещата са били „координацията и информацията за политиките в областта на човешките права и социалната защита във Венецуела“.

 

В същото време американското финансово министерство наложи санкции на базирана в Москва банка, притежавана от руски и венецуелски държавни компании, като мярка за засилване на натиска върху Мадуро. Цялата собственост или дялове на „Еврофинанс Моснарбанк“ и притежаваните от нея предприятия в САЩ или такива, които се контролират от американски граждани, се блокират, посочи в изявление министерството./dnevnik.bg/

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top