ДНЕС

Жълт код за валежи и вятър в 21 области утре

Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за 21 области в страната на 12 март. Това показа справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен е в сила предупреждение за обилни валежи от дъжд, а в планинските райони – от сняг. Очаквани количества на валежа – около 20 л/кв.м, в планините и повече. В планинските райони, където валежът ще е от сняг ще се образува снежна покривка – между 5 и 10 см.

В областите Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Благоевград и Кюстендил пък е обявен жълт код за силен вятър. Ще духа северен вятър със средна скорост 14-19 м/сек и пориви – до 24 м/сек.

По цялото Черноморие е обявен жълт код за силен вятър. Очаква се усилване на вятъра от север-североизток с пориви до 20 м/сек и усилване на вълнението до 3-4 бала.

Обилни валежи от дъжд ще има в Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали – очакваните количества ще са около 20 л/кв.м, в крайните южни райони и повeче. В Смолян се очакват и валежи от сняг, като снежната покривка ще е до 10-15 см.

Минималните температури утре ще са от 1° до 6°, а максималните – между 3° и 8°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за месеца, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Боряна Маркова пред „Фокус“.

Температурни рекорди пък бяха отчетени днес във Варна, Шабла и на нос Калиакра. По обяд термометрите във Варна са отчели 21,5 градуса, което надминава рекорда от преди 36 години на същата дата, когато са измерени 21,1 градуса.

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top