РАЗСЛЕДВАНЕ

Актове за самоковските ученици с палки и боксове

8 ножа бяха сред бойния арсенал, иззет от учениците в самоковско училище.

На учениците от самоковското ОУ „Неофит Рилски”, които се появиха с боксове, ножове и електрошокови палки, ще бъдат наложени възпитателни мерки. За по-малките ще последват наказания, а за тези над 16 години ще бъдат съставени актове от полицията. Това обясни директорката на школото Мариана Солунска за „Монитор“.

В училището учат 960 ученици, а за учебната 2018/2019 от тях са иззети 9 бокса, 8 ножа и 2 електрошокови палки.

Сред въоръжените хлапета имало дори деца под 14-годишна възраст. Арсеналът се отнемал от учителите, ако ги видят или намерят, тъй като нямат право на рутинни проверки. Директорката на училището заяви, че не са допуснати инциденти с децата. „Работим с местната полиция, с педагогическия съветник в училището, родителите. Обяснява се на децата, но някои от тях се изкушават и ги носят, но всичко се предотвратява“, разказа Солунска.

„Очите са ни на четири, защото преди обучението стои възпитанието и опазването на живота и здравето на децата. Това е най-важно“, коментира още директорът. Във връзка с идеята да се закупят скенери за входа на школото и да следят дали някой носи забранени предмети, Солунска обясни, че на този етап няма как да се случи. „Трудно ще бъде осигурен скенер в училището, защото излиза твърде скъпо“, заяви директорката.

Освен за учениците, глоби ще има и за техните родители.

Те могат да бъдат в размер от 50 до 1000 лв. „Комисията за борба срещу противообществените прояви, която е към общината, ще наложи тези глоби, но ние ще проследим това действително да се случи“, обясни в ефира на Нова зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Според нея подобна практика не е масова в училищата в страната. Сачева подчерта, че работата с родителите на тези деца е важна. „Трябва да се започне на първо място от възпитанието в семейството“, заяви тя. Зам.-министърът обясни, че има национална програма за работа с родители със социални работници и психолози, по която се водят диалози със семействата. Сачева заяви още, че от образователното министерството ще предложат родителите, които лишават децата си от възпитание, грижи и възможност то да се развива и социализира, също да носят наказателна отговорност.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top