ТРИБУНА

Ексклузивно: Илияна Йотова новият президент на България

В последните дни в публичното пространство се заговори за импийчмънт на президента Румен Радев. Появиха се и протестиращи с подобно искане пред сградата на президентството на „Дондуков“. Проучване на „168 часа“ сочи, че за да бъде свален от поста, е необходима подкрепата на 160 депутати – решаващи ще са гласовете на ДПС и БСП. Ако тръгне да прави партия, червени също може да поискат да падне.
Такова искане е внесено в парламента още когато руският патриарх му държа тон, че не може да се благодари на полските и литовските войници за Освобождението, а само на руските.
Илияна Йотова ще стане временен президент, ако управляващите гласуват за импийчмънт на Румен Радев. Такива думи се чуват заради заявената от него подкрепа на нов политически проект, който предложи визия за бъдещето на страната, както и позицията му за събитията във Венецуела.Американски разузнавач хвърли истинска бомба: Румен Радев е част от план на Путин за доминацияБългарският президент Румен Радев е част от план на Путин за доминация, твърди американски разузнава…

Ако обаче към искането за сваляне на генерала се прибави подобно и за заместничката му, изпълняващ длъжността държавен глава ще бъде председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.
Такъв сценарий предвижда конституцията при предсрочно прекратяване на правомощията на първия по ранг в България, което по една случайност съвпада със случилото се във Венецуела. Там шефът на парламента Хуан Гуайдо се позова на основния закон, за да се обяви за временен президент в момент на политическа криза.
Румен Радев изпревари кабинета и даде да се разбере какво мисли, като пусна свой пост във Фейсбук.
„Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция. Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение“, заяви Румен Радев в своята позиция.

Външният министър Екатерина Захариева го обвини, че не е изчакал да съгласува мнението си със Съвета за сигурност към правителството. В него участват и двама представители на „Дондуков“ 2, каквато е утвърдената практика. Всичко това се случва няма и седмица след думите на Радев, че ще подкрепи нов политически проект, който предложи алтернативни решения за подобряване на живота у нас.
Тези два факта провокираха юристи от ГЕРБ да заявят пред „24 часа“, че има основание да се поиска импийчмънт на президента. Конституцията твърди, че това може да се случи, ако той извърши държавна измяна. Малко по-сложен е въпросът с тълкуването на понятието, което включва действия срещу суверенитета на страната. „168 часа“ потърси депутати от ГЕРБ за коментар.

„Аз не съм юрист и мисля, че специалистите трябва много внимателно да преценят този въпрос – заяви Тома Биков. – Президентът предприел линия на конфронтация с управляващото мнозинство и това няма да му донесе позитиви. Ние обаче се държим конструктивно. Поздравихме го, когато бе избран на поста.“
Според Биков хората сами ще преценят кой как изпълнява правомощията си. „От държавния глава се очаква да бъде обединител на нацията, а той е излязъл от реалните си функции. Това не е добре за никого, защото България, включително и избирателите на ГЕРБ, имат нужда от президент“, добави Биков.
Управляващите обаче не са разглеждали въпроса за поведението на Румен Радев и дали да предприемат действия за импийчмънт. За да напусне генерала Бялата къща предсрочно, са необходими подписите на 80 депутати, които да внесат искането.

На по-късен етап – при гласуването, трябва 160 народни представители да натиснат зеленото копче „за“.
ГЕРБ и „Обединените патриоти“ общо разполагат със 122-ма души
Ако се прибавят и хората на Веселин Марешки, които са 12, и двамата независими, общата бройка става 136-има. Те са недостатъчни, но може да се окаже, че позицията на ДПС ще е решаваща.
Депутатите от движението са 25-има – точно колкото са необходими за попълване на конституционното изискване за предсрочно прекратяване на президентските правомощия.

/skafeto.com/

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top