Без категория

Румяна Бъчварова отива посланик в Израел

Президентът Румен Радев е дал съгласието си шефката на кабинета на премиера Бойко Борисов и бивш вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова да е новият български посланик в Израел, съобщава „24 часа“. Шефката на кабинета на премиера Борисов ще замени в Тел Авив Димитър Михайлов.

В края на миналата седмица от президентството обявиха, че са дали съгласието си и за нов посланик в Лондон, но без да посочват името му. Това трябва да е бившият ни първи дипломат в Париж и Рим и служебен премиер през 2013 г. Марин Райков.

Вече е договорено и преместването на посланика ни в Берлин Ради Найденов в Швейцария. Той е кандидатура на президента Радев.

Новата ни посланичка в Берлин Елена Щекерлетова застъпи на поста си в понеделник.

Повече от половин година президентът Румен Радев блокираше въртележката на посланиците, тъй като не бе съгласен с предложенията на кабинета. Главното му възражение бе срещу предложението за Париж да замине зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк, а държавният глава искаше да наложи там Петко Драганов. Все още не е ясно дали за този пост има съгласуване. В края на миналата седмица обаче външният министър Екатерина Захариева направи публична забележка на Радев, че бави посланиците, въпреки че правителството скоростно се е съгласило да прати в Москва неговия кандидат Атанас Кръстин.

Заради забавената ротация България остана без посланик в Лондон в разгара на Брекзит. Досегашният Константин Димитров се прибра в България, а новият едва ли ще успее да замине преди 30 март, когато Великобритания ще напусне ЕС.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top