ДНЕС

Фандъкова: За 10 години бюджетът на София се увеличи със 750 млн. лв.

Преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., сега е със 750 млн. лв. повече. Това заяви кметът на града Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на проектобюджета за 2019 г. в Столичния общински съвет.

По думите й увеличаването на бюджета означава, че общината е успяла да привлече повече инвестиции. „Най-честата критика, която чувам за бюджета на София, е, че е консервативен и приоритетите ни не се променят. За мен лично това е начинът да се постигат резултати”, каза Фадъкова. Капиталовата програма на общината за годината възлиза на 632 млн. лв. Като основен приоритет на кметството Фандъкова посочи строителството на метрото и обновяването на градския транспорт. Тя припомни, че тази година ще бъдат пуснати първите спирки от третия лъч на подземната железница. 82 автобуса пък ще допълнят модернизацията на градския автопарк.

„С новите автобуси средната възраст на возилата в града ще бъдат 6 години”, уточни кметицата. Фандъкова отчете, че в образованието също ще се налеят рекордни средства. От “Московска” 33 предвиждат 76 млн.лв. за строителство на нови детски градини и училища. Ще обновяват и 11 съществуващите учебни заведения, като се строят допълнителни сгради и физкултурни салони. Екологията също бе посочена от Фандъкова като основно перо в бюджета. 37,6 млн.лв. ще са директните инвестициите в екология – озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците. Ще продължи възстановяването на Западен парк, Южен парк, Северен парк, Розариума на Борисовата градина и парк Заимов.

Над 5 млн. лв. отиват за детски площадки във всички райони на общината. 22 сензора ще следят качеството на въздуха в реално време. 4,7 млн.лв. инвестират в медицинска апаратура и ремонти на болници. Общината е осигурила и 2,5 млн.лв. за нови жилища, с които ще се продължи премахването на Виетнамските общежития в “Красна поляна”. Културата в столицата ще бъде подпомогната с 6,6 млн.лв. „Дали един бюджет е голям или малък зависи от това с какво го сравняваме. Ако сравняваме бюджета на София с този на другите европейски столици, с които обичаме да се сравняваме – това определено е един доста скромен бюджет. Ако се сравняваме с бюджета на София днес с този преди 10 или 13 години – става дума за много сериозен бюджет. Единственият начин да разберем къде сме, е да знаем откъде сме тръгнали“, коментира Фандъкова.

Опозицията в СОС в лицето на БСП заявиха, че няма да подкрепят този бюджет, защото е копие на предходния. „Това е продължение на едни политики, които наблюдаваме 10 години, за които нито един проблем на София не е решен“, отсече председателят на групата на червените Калоян Паргов. На въпрос защо БСП не са направили алтернативен бюджет, Паргов отвърна, че такъв ще бъде направен догодина след изборите.

В крайна сметка след повече от 3 часа дебати с 40 гласа „за“ и с 17 „против“ общинарите гласуваха парите на София.

Забраняват твърдото гориво в общинските жилища

Столичната община е заделила средства и строителството на общински жилища, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. По думите й с новите домове ще се реши и част от проблема с Виетнамските общежития в „Красна поляна“. „Важно е да подчертаем, че сме осигурили 2,5 млн. лв. за изграждане на нови модулни жилища, с които да продължим програмата ни за премахване на Виетнамските общежития. Ангажимент, по който работим сериозно и последователно“, каза Фандъкова. Тя съобщи още, че в момента работна група подготвя нова наредба за общинските жилища. В нея ще бъде заложено живущите в тях да не могат да могат да се отопляват на твърдо битово гориво.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top