ДНЕС

Нов бандерол за тютюна влиза в сила през май

Нов бандерол за тютюневите изделия, предназначени за вътрешния пазар, ще влезе в сила от 20 май т.г. За това предупреждават в сайта на Министерството на финансите.

Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов е утвърдено ново изискване за бандерола. Съгласно чл. 64 (6) от Закона за акцизите и данъчните складове новият образец се утвърждава три месеца преди влизането му в сила на 20 май 2019 г. Определената единична цена на бандерола за тютюневи изделия е 0,014 лв.

Тютюневите изделия, които са облепени с действащия към момента бандерол, трябва да се реализират в търговската мрежа до влизане в сила на новите изисквания, което ще стане в края на май.

Бандеролите, които са предназначени за поставяне върху потребителската опаковка на тютюневите изделия, се използват като защитен елемент съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Какво е бандерол?

Бандеролът е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия данък за освободените за потребление акцизни стоки. Той се издава от ресорното министерство по утвърден проект, а защитата му е постигната чрез сложна комбинация от елементи, подобно на паричните знаци – това са елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top