ТРИБУНА

„Токуда“ осъди здравната каса за над 3 млн. лв. за неплатена надлимитна дейност

Болница „Токуда“ е осъдила здравната каса да й изплати над 3 млн. лв. за извършена от болницата през 2015 г. дейност, която не е била платена от касата заради надвишени лимити. Болницата е поредната, която успява да осъди касата за неизплатена надлимитна дейност, до момента на различни инстанции дела са спечелили редица лечебни заведения като тази в Шумен, Силистра, Тутракан, Габрово. В случая с „Токуда“ обаче сумата е рекордна.

 

Преди дни от центъра съобщиха за поредното решение, осъждащо касата в полза на болница. Софийският градски съд е осъдил НЗОК да плати на „Токуда“ 2 576 330 лв. за оказана болнична медицинска помощ и 671 178.04 лв. – лихви за забава. Касата трябва да плати на болницата и 362 289.60 лв. за вложени медицински изделия и 95 062.32 лв. – лихви за забава.

 

Освен присъдените лихви до датата на подаване на иска касата ще плати и натрупаните лихви до датата на окончателното изплащане. Касата е осъдена също да плати и 148 154.36 лв. разноски в производството пред Софийския градски съд.

 

До делата се стига, след като през януари миналата година Върховният административен съд окончателно обяви за нищожно решение на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 2015 г., с което бяха определени лимитите на лечебните заведения. Лимитите бяха едно от решенията на предишния кабинет за по-добър контрол на здравноосигурителните разходи и една от мерките срещу които болниците и лекарската съсловна организация имаше най-големи възражения. По данни на Центъра за защита правата в здравеопзването заради ограничението на касата от въвеждането му досега не са изплатени над 50 млн. лв. на различни лечебни заведения в страната.

 

От Центъра за защита правата в здравеопазването прогнозираха преди време, че още болници ще успеят да спечелят подобни дела за неплатена надлимитна дейност срещу касата. Дневник.бг

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top