ТРИБУНА

Детска болница ще има – в „Александровска“

Правителствена болница се дава на Софийския университет

Детска многопрофилна болница у нас все пак ще има, като се очаква тя да е готова до средата на 2020 г. Това обяви пред министрите премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Предвижда се лечебното заведение да се намира в района на болница „Александровска“, където вече има груб строеж на 13-етажна сграда.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че той е в добро състояние, но ще бъде направено обследване. Обществена поръчка за строителството се предвижда да бъде обявена в началото на лятото догодина.

Строителството на новата болница се очаква да струва 20 милиона лева.

Университетската болница „Лозенец“, известна като Правителствена, ще бъде прехвърлена за управление на Софийския университет. Така ще се запази учебно-клинична база за студентите, съобщи още Борисов. В момента тя се стопанисва от Министерския съвет, но премиерът заяви преди дни, че е против и това ще се промени.

„23 млн. ви погасяваме и дълговете на болницата, за да си я управлявате както трябва. За да не кажете: „Дадохте ни я с дълг“, се обърна премиерът към ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. Именно от ВУЗ-а дойдоха най-острите реакции срещу идеята „Лозенец“ да стане детска болница.

Спешната болница „Пирогов“ пък получава над 4 млн. лева за апаратура и обновление на Клиниката по изгаряния.

Автор: Веселина Йорданова

dnes.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top