ДНЕС

Еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Андрей Новаков отчетоха напредъка по първата българска програма на ЕС

264 кандидати от цяла Европа се състезават за 120-те места по първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O. Това стана ясно по време на събитие, отчитащо напредъка по програмата, която дава шанс на млади предприемачи да пътуват до САЩ, Сингапур и Израел. По време на събитието се включи и един от първите участници по програмата, който е получил максималната стипендия от 3800 евро и е завършил обмена си в Сингапур – литовецът Таутвидас Петрушкевич.

България е третата страна с най-много кандидати от всички 28 държави членки, нареждайки се веднага след Италия и Испания. 12 са българите, които кандидатстват за обмен, като всеки от тях е на различен етап от процедурата по одобрение. Почти всички от тях са кандидатствали за стаж в САЩ и са в процес на получаване на визи.

65 световни компании са пълноправни партньори в програмата и приемат предприемачи от цяла Европа, а най-популярните професионални сфери са тези на рекламата и медиите, информационните технологии, архитектурата, образованието и туризма.  Протичат обмени и в трите от дестинациите, като вече има и успешно завършени във всяка от тях.

Андрей Новаков създава програмата „A.L.E.C.O.“ като пилотен проект през 2016г. Официално й стартиране бе през февруари 2018г. в София, а днес тя е интегрирана част от  Еразъм за млади предприемачи Global, предоставяйки възможност на европейските млади предприемачи да почерпят опит от световни компании в САЩ, Израел и Сингапур, със стипендия от близо 3800 евро за периода на обмен. Организациите в България, които посредничат на кандидатите са Софийски университет „Св. Климент Охридски“, фондация „Помощ за благотворителността в България“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии“.

Високият интерес към програмата е предпоставка да бъде изискано тя да бъде продължена,  а бюджетът й увеличен.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top