ДНЕС

Първи случай на свински грип в София

Първият случай на свински грип е регистриран у нас. Става въпрос за 40-годишна жена, настанена в болница в тежко състояние. Лекарите се борят за живота й.

Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев. Шестгодишното й дете също е болно, но кара заболяването по-леко, уточни специалистът.

Случаите са първите на грип за този сезон в страната. Те са доказани с клинични материали от Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни заболявания. По думите на проф. Тодор Кантарджиев се очакват още случаи със застудяването. Той посочи, че в последната седмица има забележим ръст на острите респираторни инфекции.

Изолираният грипен вирус е агресивен, склонен към бързо разпространение особено в помещения с много хора, които не се проветряват, каза проф. Кантарджиев. Основните видове грипни вируси тази зима са от А и В група. Усложнението при тези от група А обикновено са мозъчни възпаления, а при тези от група В – дихателна недостатъчност. Четири грипни вируса се очаква да ни атакуват, а прогнозата е първите случаи на заразата да се появят у нас до седмици. Новите грипни щамове са „Сингапур” и „Колорадо”. Очакват се и вече познатите от миналата зима „Мичиган” и „Пукет”. Три от тях са от група А, един от група В.

Болничните лекари да си правят труда да изпращат материал от пациентите в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни заболявания, каза проф. Тодор Кантарджиев и уточни, че лечебните заведения рядко го правят. По думите му това е необходимо, за да се следи какви щамове преобладават и в кои райони.

Висока температура, болки по мускулите, губиш сили. Много често се започва с гърлобол и суха, непродуктивна кашлица, припомни симптомите проф. Тодор Кантарджиев. При грипа от тип А боледуват повече възрастни хора, а усложненията са предимно инфекции на белия дроб. Грип от типа В се разпространява основно сред млади хора, а заразата често атакува нервната система, поясни той.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top