СВЯТ

Любопитно: Кулата в Пиза вече не е толкова наклонена

Прочутата кула в Пиза вече е наклонена по-малко благодарение на инженерни разработки, които бяха лансирани, за да бъде спасен този средновековен паметник, превърнал се в голяма туристическа атракция, предаде Франс прес.

Експертна група, натоварена със задачата да следи извършването на реставрационните работи, оповести, че след 17-годишни наблюдения кулата в Пиза е стабилна. Според специалисти от университета в Пиза, 58-метровият монумент се е изправил с 4 сантиметра.

Въпросната експертна група бе създадена след значими строителни работи между 1993 г. и 2001 г. под ръководството на инженера Микеле Ямиолковски, които целяха да бъде спасена заплашената от срутване кула.

наклонената кула в Пиза

Тя бе затворена за посещения по време на строителните работи, които погълнаха над 28 милиона евро. Тогава най-известната камбанария в света, която бе наклонена 4,5 метра спрямо вертикалната си ос, беше изправена с 40 сантиметра.

наклонената кула в Пиза
 

Малко вероятно е обаче кулата да бъде съвсем изправена, още повече че винаги е била наклонена. Строителството ѝ започва през август 1173 г. и тя започва да се накланя след построяването на първите ѝ етажи. Накланянето се увеличава след приключването на строителството ѝ през 1372 г.

 

 

 

/дарик

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top