ТРИБУНА

Правна култура, диалогичност, чужди езици – какво търси БСП в кандидатите за евродепутати

Авторитет, правна култура, познаване на институциите на Европейския съюз, висока нравственост, диалогичност, владеене на поне два чужди езика, един от които английски или френски, опит в политиката, магистърска степен – това са част от критериите, по които местните структури на БСП трябва да номинират кандидати за евродепутати. Изискванията бяха одобрени на закрит пленум на партията в неделя.

 

При определянето на кандидати за евродепутати ще се спазват принципи като демократичност, както и ще се търси младежко представителство и равенство между половете. На изборите кандидатите за евродепутати на БСП ще търсят широка партийна и обществена подкрепа, но ще трябва да доказват, че са съпричастни към партийните цели и европейските ценности.

 

Изборът на кандидати за евродепутати ще се проведе от 1 февруари до 15 март следващата година. Те ще бъдат предложени на Националния съвет на БСП за включване в листата, след като бъдат утвърдени на конференции на местните организации. Пред тях кандидатите трябва да представят автобиография и мотивационно писмо защо искат да бъдат представители на БСП в Европейския парламент.

 

Окончателната листа ще бъде утвърдена от пленума, но се очаква да бъде предварително подредена от най-тясното ръководство на БСП – Изпълнителното бюро.

 

Големият въпрос е дали президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ще остане водач на листата, какъвто бе на предишните избори. Според социалисти Корнелия Нинова е съветвана да заложи на непартиен кандидат за водач, като неофициално дори се коментират имената на бившия директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и на настоящия депутат от БСП Елена Йончева. Други пък смятат, че Станишев няма как да не остане начело на листата за евродепутати, тъй като според тях е сигурно, че през декември ще бъде преизбран за нов мандат като президент на ПЕС. При позициите за ратифицирането на Истанбулската конвенция се видя разнобой между Станишев и Нинова.

 

Има предположения, че вътрешната опозиция може да предложи самата Корнелия Нинова да оглави листата като знак, че ще носи отговорност.

 

На избираемо място в листата за евродепутати се очаква да бъде зам.-председателят на БСП Деница Златева. Позиции щели да загубят настоящите евродепутати Георги Пирински и Момчил Неков, смятат в партията. Социалисти обаче се шегуват, че ще има нов късметлия, избран като Неков с „феномена 15/15“. На избираемо място може да е и настоящият евродепутат Петър Курумбашев. В листата може да бъдат и депутатите Антон Кутев, Петър Витанов и Тома Томов, твърдят техни колеги.

 

Целта на партийното ръководство според депутати е БСП да има поне петима представители в бъдещия европейски парламент при сегашните четирима евродепутати, за да може да отбележи нов подем и да смята резултата за знак, че хората приемат партията като алтернатива на ГЕРБ./Дневник/

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top