ТРИБУНА

Скандал в парламента: Обида на „мишки“ прекъсна дебатите

По време на дебат в парламента при обсъждане на бюджета на ДОО за 2019 година Данаил Кирилов от ГЕРБ сравни влизащите в пленарна зала депутати от БСП с мишки. Това предизвика скандал и призиви за наказание на депутата от ГЕРБ.

„Сравняването на народни представители с различни биологични видове е нарушение на Правилника“, заяви народният представител от ПГ на БСП Иван Иванов.

„Ще поставя въпроса на Председателски съвет и ще приема решението“, заяви зам.-председателят на парламента Емил Христов, цитиран от Фокус. Той обяви, че за него наказанието на народен представител не е емоционален акт и в Правилника така е записано.

„Вие не водите заседанието като председател на парламента, а като мишка“, заяви в отговор депутатът от БСП Цветан Топчиев.

Да ходим или да не ходим на работа е въпрос на морален, личен и граждански избор. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по повод скандала.

„Подложих предложението на Данаил Кирилов за народните представители, неприсъствали на поименната проверка, на гласуване. Георги Свиленски поиска обратна процедура, а вече бяхме в процес на гласуване. Нямаше как да го отменя“, посочи тя.

Караянчева напомни, че БСП не са били в залата и затова не са разбрали какво се гласува.

„Извинявам се на колегите за сравнението за мишките. Ще приема всяко наказание, моля да съобразите с рамките на дебата и контекста на ситуацията, да не налагате най-тежкото наказание. Съгласен съм и приемам всяко наказание. Включително и отстраняване от заседанието, за да бъдат колегите спокойни“, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Накрая зам.-председателят на парламента Емил Христов наложи наказание „Забележка“ на Данаил Кирилов, въпреки изразеното преди това несъгласие с това. След кратка словесна престрелка, същото наказание получи и депутатът от БСП Цветан Топчиев.

 

 

/дир

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top