СВЯТ

Избори на малцинствата в Сърбия – за какво гласуват българите

В Сърбия се провеждат избори за 19-те регистрирани национални съвети на националните малцинства. Хората в Западните покрайнини също ще упражнят вота си.   

По закон на съветите са упълномощени да участват в решаването или самостоятелно да решават въпроси и проблеми в областта на образованието, информираността, културата и официалната употреба на езиците и писмеността на малцинствата.

В Босилеград ще отворят 15 секции, две от тях са в града, останалите 13 –  в селата. Само за Босилеградска община с право на глас са над 6 хиляди души с български произход. Листите са две – едната се оглавява от сегашния председател на на Националния съвет на българите и кмет на Босилеград Владимир Захариев, а другата от бизнесмена Стефан Костов.

Бюлетините с иманата на кандидатите са на български и на сръбски, което е задължително. Петър Рангелов, журналист от излизащия на български език в Ниш вестник „Братство“ обяснява:  „Това ще се гласува и в Ниш, и в Белград, и в останалите части на Сърбия, и в Димитровград. Добре е да излязат хората заради легитимността на изборите. Ако няма достатъчен брой гласоподаватели, тези избори се провеждат по друг принцип. Тук няма минимум, за да вкарате един или двама съветници.“

Blitz.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top