ТРИБУНА

Билбордовете край пътищата ще бъдат обезопасявани

Крайпътни рекламни съоръжения ще бъдат обезопасявани с цел осигуряване на т.нар. свободна от препятствия зона и повишаване на безопасността. Така ще се намалят пътнотранспортните произшествия при напускане на платното за движение, предвижда проект на постановление за изменение на Наредбата за специално ползване на пътища, която е публикувана за обществено обсъждане, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Целта да се завишат изискванията за обезопасяване на билбордове, тотеми и лога на изградени и функциониращи търговски крайпътни обекти. На обезопасяване с мантинели ще подлежат рекламни съоръжения, разположени до 16 м от ръба на настилката на автомагистрали, до 13 м от края на скоростните пътища и до 8 м извън първокласни, второкласни, третокласни или местни пътища. Обектите извън тази зона няма да има нужда да се обезопасяват. Абсолютното минимално разстояние за поставяне на рекламно съоръжение остава 3 м от ръба на пътната настилка.

Отново с цел по-висока безопасност на пътя с проекта се предвижда и забрана за разполагане на рекламни съоръжения в тунели, над и около портала на тунела, както и на разстояние, по-малко от 600 м преди тях, когато са на скоростни пътища, и 200 м при останалите случаи.

При неизпълнение на предписаните мерки се предвижда отнемане на издаденото вече разрешение за специално ползване на пътя чрез експлоатация на рекламни съоръжения, прекъсване на достъпа до тях или демонтирането им. С промените, заложени в проекта, се допуска изграждането на нови пътни връзки в зоните за престрояване пред кръстовища и пътни възли, шлюзове, връзки на пътни възли и уширени пътни участъци, предназначени за кацане на самолети.

 

/dnevnik

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top