ТРИБУНА

Тристранният съвет ще обсъди бюджета за догодина

Финансовата рамка за догодина ще бъде обсъдена от Съвета за тристранно сътрудничество, съобщава БНР.

През 2019 година се предвижда минималната работна залата да се увеличи до 560 лева, а максималният осигурителен праг до 3 000 лева. По този начин от юли догодина таванът на пенсиите ще достигне 1 200 лева.

Въпреки че управляващите бяха обещали отпадане на тавана на пенсиите за новоотпуснатите такива, сега ситуацията е различна. Пламен Димитров от КНСБ заяви, че нито един български работник следващата година, който работи в условията на трета категория, няма да има таван за неговата пенсия по простата причина, че в момента най-високата е 1 100 лева.

Това обаче не включва пенсионираните военни и част от категорийните работници. За всички останали ще има индексиране на пенсиите от 1-ви юли с 5,7%, обясни социалният министър Бисер Петков. Той обеща още тази година да има допълнителни средства за хората, получаващи енергийни помощи, а финансовият министър Владислав Горановпотвърди, че е възможно да има коледни добавки: „От трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока“.

За пръв път догодина субсидията от държавния бюджет към сметката на НОИ ще бъде около 1/3 от общата сума на бюджета на ДОО.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top