ТРИБУНА

С новите промени! До 5 години затвор, ако обиждаш жена си или мъжа си вкъщи

До 5 години зад решетките грози всеки, системно тормози и преследва половинката си.

Това става възможност с промени в Наказателния кодекс, които предлагат от ГЕРБ.

Измененията са внесени от шефката на НС Цвета Караянчева, председателят на правната комисия Данаил Кирилов и още три депутатки от ГЕРБ, а целта е да се обхванат всички форми на домашно насилие, пише Монитор.

Така за пръв път се криминализира психическия тормоз и психическото насилие, както и системното преследване. Кирилов обясни, че било юридическо предизивикателство да опишат така съсаа на това престъпление, за да има адекватна защита, тъй като формите на тормоз са много – от физически през нагрубяване до поставяне във финансова зависимост.

Мерките важат и за бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала.

Тормозът извън семейството и преследването на бившите половинки пък ще се наказва със затвор до 1 година или пробация. Когато то става в условията на домашно насилие, то наказанието е по – тежко – 5 години. „Домашното насилие е условие за по-тежко наказуемост“, обясни Кирилов.

За преследване пък ще се счита всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което води до насаждане на страх за неговата безопасност или тази на негови ближни . Заплашителното поведение пък може да се изразява в следене, поява на местоработата или на други места за социални контакти, показване на лицето, че е наблюдавано или дори до стигане до нежелана комуникация чрез всички възможни средства. Това на практика включва и телефонния тормоз или такъв чрез социалните мрежи.

Занапред пострадалите ще бъдат информирани при освобождаване на насилника или пък при неговото бягство от затвора или ареста.

Подобряват се и квалифицираните състави на убийството, телесните повреди и за склоняване към самоубийство с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие. То стане квалифициращ признак и това ще влече тежки наказания. Така например за закана, извършена в условията на домашно насилие, наказанието ще е до 6 години затвор. Ако пък заканата е за убийство, то санкцията е от 3 до 10 години.

Наред с тези изменения се предвижда още наказателна отговорност за случай на принудителни бракове. Така занапред това ще се наказва от 1 до 6 години затвор, а не както досега до 3 години зад решетките. Същото ще важи за всеки, който принуди някого да встъпи в брак, като за целта в заблуждение го склони да напусне страната. Предлага се промяна в характера на някои престъпления, свързани с насилие, от такива, които се преследват по тъжба на пострадалия, в такива, които са от общ характер.

„Време е държавата да извади сопата, предлагаме широка защита на жени и деца срещу домашното насилие и всички видове насилие срещу тях“,

обясни Цвета Караянчева и и даде да се разбере, че трябват „драконови мерки срещу тази епидемия“. Днес ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото. Към жертвите, които страдат мълчаливо, към безразличните свидетели. И не на последно място, към изродите сред нас., каза тя и обясни, че има личен ангажимент към този законопроект. Да загърбим политически пристрастия и да направим така, че да намалим домашното насилие над жени, призова тя. По думите й подобен закон не бива да бъде политизира и цитира данни, че всяка 4-а жена е жертва на насилие.

Данаил Кирилов на свой ред обясни, че промените са подтикнати не са от Истанбулската конвенция, която изисква такава защита, но и от факта, че в ЕС повечето страни са предприели такава защита. Следващата стъпка промени в закона за борба срещу домашното насилие.

Източник: Petel.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top