ДНЕС

Съпругата на президента обяви, че изказванията на Валери Симеонов са позор

Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, определи като позор думите на вицепремиера Валери Симеонов, който миналата седмица пред партийната телевизия СКАТ обяви, че проектозаконът за хората с увреждания е опит „да се угоди на кресливи майки с уж болни деца“. Във фейсбук Радева сподели текст на майка на дете с увреждания и коментира поведението на вицепремиера.

„Когато в семейството се роди нездраво (в общоприетите разбирания) дете, навярно родителите са изправени пред съдбовно решение – дали да го задържат и отглеждат. Сблъскват се емоциите и надеждата, разумът и мисълта за бъдещето. Но веднъж взето, решението съдържа в себе си осъзната родителска отговорност. Може би през годините родителите, в моменти на пълно изтощение и отчаяние, са се питали негласно „Дали не сгреших“. Но бързо, виновно и с неудобство от самите себе си са изхвърляли този въпрос от главите си. Това, разбира се, са само мои предположения“, пише Десислава Радева. Тя разказва още как в класа на сина й дошло момиче с детска церебрална парализа, което било включено в игрите и било щастливо, заради което правело и родителите щастливи, тъй като учело децата им на човещина.

„Човещина, която не усетих от вицепремиера ни Валери Симеонов. Репликата, изречена от него преди няколко дни, мога да окачествя само с една дума – позор. Позор за него, че посмя да се отнесе надменно-присмехулно към болни български деца и проблемите на техните родители. Позор за неговата партия, която самоотвержено го защити с нарочна позиция. Позор пак за него (вицепремиера ни), когато самодоволно обяви, че стои твърдо зад думите си. Позор за тези от нас, които са избрали такъв човек да ни представлява и работи в наш интерес“, пише още Десислава Радева. Тя припомня, че според конституцията семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата, Република България гарантира достойнството на личността.

„Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване. За себе си и децата си. Лично за мен те са герои, направили по-трудния, но по-човешки избор, ако помним случая „Могилино“. Подходът „Има черни тениски – има проблем“ се е провалил в исторически план. Според мен, за да ни има като българи, не бива да се примиряваме с опитите за погазване на човешкото достойнство. За да е съвсем ясно, ще прибегна до тълковния речник. Не за думата „човещина“. За нея не е нужен речник, а сърце. А за думата „позор“ – срамно, унизително положение, което предизвиква презрение“, пише още съпругата на президента./Дневник/

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top