СВЯТ

Ердоган: Бруталното убийство на Кашоги е планирано с дни

Медии твърдят, че са открити части от тялото, полицията отрича

Части от тялото на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги, включително обезобразеното му лице, са намерени в кладенец на територията на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщи турското издание “Хаберлер”, позовавайки се на изявление на лидера на партия “Ватан” Догу Перинчек. Според “Скай нюз” останките са открити в градината. Малко по-късно турската полиция опроверга информацията.

Критикът на кралското семейство в Рияд изчезна на 2 октомври след посещение в консулството в Истанбул. Две седмици саудитските властите отричаха, че Кашоги е убит, но след огромен международен натиск признаха.

Един от топ съветниците на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман е наредил убийството на Кашоги по време на разговор с консулството в Истанбул по скайп. Сауд ал Катани обиждал журналиста, а Кашоги не му оставал длъжен. Накрая съветникът наредил на агентите: “Донесете ми главата на кучето”. Това съобщава в. “Хаарец”, като се позовава на два разузнавателни източника. Има твърдения, че пръстите на Кашоги са били отрязани и изпратени в Рияд като потвърждение за изпълнената мисия. След избухването на скандала Катани е отстранен.

Турският президент Реджеп Ердоган призова саудитския крал да позволи всички 18 заподозрени да бъдат съдени в турски съдилища. Според него жестокото убийство, което той определи като политическо, е било планирано дни преди да бъде извършено. По думите му камерите за видеонаблюдение на саудитското консулство в Истанбул били махнати, а всички кадри – изтрити.

Ердоган също посочи, че тялото на Кашоги още не е намерено. Президентът не спомена нищо за аудиозаписи, документирали мъченията над журналиста. Въздържа се и от каквито и да било обвинения към саудитското кралско семейство.

Ердоган уточни, че екип от 15 саудитци е влязъл в консулството в деня на убийството, а трима души са отишли на проучване в Белградската гора в окръг Истанбул и в окръг Ялова, където също имаше предположения, че може да са скрити части от тялото на Кашоги. Ердоган каза, че саудитските власти трябва да разкрият, без значение на ранга, кой е планирал убийството. Никой не трябва да мисли, че разследването по случая ще приключи, без да бъде даден отговор на всички въпроси, допълни президентът.

Шефката на ЦРУ Джина Хаспъл тръгна за Турция, за да участва в разследването, съобщи Ройтерс.

Саудитският крал Салман и престолонаследникът Мохамед бин Салман приеха във вторник в кралския дворец в Рияд двама членове на семейството на убития журналист – сина на Кашоги – Салах, и брат му Сахел.

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр пък заяви, че кралството е твърдо решено да проведе задълбочено и цялостно разследване на убийството.

Междувременно Международният инвестиционен форум в Рияд беше открит при засилени мерки за сигурност. Откриването бе предшествано от лавина от анулирани участия на чуждестранни западни ръководители и водещи бизнесмени заради убийството на Кашоги. Независимо от всичко само в първия ден на форума се очакваше Саудитска Арабия да подпише сделки на 50 млрд. долара.

 

/24часа

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top