ТРИБУНА

Майките на деца с увреждания: Целта ни не е да бутаме правителството

Целта ни не е да бутаме правителството, не влагаме политически цели. Реформата, която искаме, ще засегне цялото общество. Това коментираха майките на деца с увреждания Веселе Оваджиева и Димитрина Русева в ефира на Би Ти Ви. Повод е планираният днешен протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Миналата седмица той заяви, че „Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях“. Той направи коментара пред партийната телевизия „Скат“ след заседанието на тристранката във вторник. На него беше одобрен Законът за хората с увреждания, а ден по-късно Министерският съвет го прие и подсигури с близо половин милиард лева закона.

„Не мога да си затворя детето вкъщи, защото на някой не му е удобно. Смятаме, че думите са цинични, независимо в какъв контекст. Не може да правим тънки политически сметки, не искаме да бутаме правителството, това не е в наш интерес“, добави Оваджиева.

Според нея в момента има „голяма пропаст“ между родителите на деца с увреждания. В момента тя като личен асистент получава 930 лв., но когато детето навърши 16 г. сумата, която държавата ще отпуска за него, е 230 лв., а само една процедура е около 30 лв. „Не става дума само за пари, но и за достъпна среда и достъп до образование, трябва и оценката да бъде променена“, каза тя.

Другата събеседничка в студиото – Димитрина Русева, потвърди, че протестът не е политически. „Протестът ни не е свързан с политическа партия, който иска да ни яхне – да го направи, целта е да се свърши работа. В пространството пак се хвърлят едни пари, но тепърва предстои да минат на второ четене в парламента“, смята тя. По думите й, за обществото не е поносимо такъв човек да е на толкова висока позиция.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top