РАЗСЛЕДВАНЕ

МЕГА СКАНДАЛ В TRIBUN.BG? Измамница управлява гаражите на парламента! КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА? КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА? СНИМКИ

След шумно разпространената от медиите новина, че Софийска районна прокуратура е внесла обвинителен акт за измама, извършена от Десислава Божидарова Алексиева-Русинова, скандалът се разраства. Бившият експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание успяла да заблуди няколко души, че ще им съдейства за търг за стари автомобили на парламента и така прибрала 480 000 лв.

Тези дни стана ясно, че след като е напуснала комфорта на държавната служба, преминавайки през няколко ведомства, от 3 години Русинова усилено работи „в помощ на физически лица и фирми“ да получат пай от безвъзмездните европейските пари. Схемите за работа осъществява чрез няколко свои фирми.

Обичайна практика на аферистката Десислава Божидарова Алексиева-Русинова е да убеждава кандидатите, че срещу определено възнаграждение ще подготви проект по определена оперативна програма, като гарантира, че проекта ще бъде одобрен. Акцентира върху това, че има връзки „на високо ниво“ в съответната комисия, което гарантира прекарването на проекта.

Получиха се няколко папки с документи, доказвайки получените от комбинативната дама огромни средства.

Обикновено съвместната работа между кандидата и „експертката“ започва със сключването на съвсем официален Договор за предоставяне на консултантска услуга, с който Изпълнителят по него поема ангажимента да изготви и подаде проектно предложение по някоя от мерките на Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“. Следва заплащане на сума, под формата на аванс. Размерът на авансите се определя на минимум 10 000 лева без ДДС. От там започва и сагата за кандидата. От страна на Русинова започват регулярни позвънявания, в които тя иска от кандидатите да заплатят „възможно по-скоро“ допълнителни суми, например: за енергийни доклади, сертификати, удостоверения и какво ли не още документи, които реално нямат отношение към който и да било проект.

Стига се до абсурда много от фирмите да трябва да внасят парични суми като гаранции към нея. Гаранцията, според нея, служи за да се увеличи размера на безвъзмездното финансиране от страна на Управляващия орган, или да се увеличи максималната стойност на допустимите за подпомагане разходи.

Десислава Божидарова Алексиева-Русинова

Десислава Божидарова Алексиева-Русинова

Много важно е да се отбележи, че над 90% от платените от фирмите-кандидати суми са извършени в брой, лично на физическото лице Десислава Русинова, но не и в качеството и на представляващ някоя от фирмите, чрез които сключва консултантските договори , без същата да издаде какъвто и да било документ за получените суми. Няма касов бон, фактура и дори ордер.  Обичайна практика при нея е да получава плащания и по системата Изи пей, също като физическо лице, отново без да издава документи. По този начин парите отиват направо в нейния джоб, не и в сметката или касата на фирмата. Ощетени са както бюджета, така и съдружниците на оправната и комбинативна Десислава.

Безотчетното получаване на суми, възлизащи в буквално няколко десетки хиляди на месец в джоба на Русинова е само едната страна на този проблем. Другата е, че фирмите започват подготовка на документи, което също е свързано с разхода на не малко средства: проектиране, наемане на помещения, наемане на персонал, капариране на имоти за покупка с цел последващо изграждане на сграда, предварителни договори и какво ли още не.

След като предоставят документите на Русинова за кандидатите започва дългото чакане. Ежедневно са уверявани, че проектът е подаден, че се чака договор в понеделник, в сряда или петък. След месец-два, прекарани в очакване на договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ изведнъж Русинова им се обажда, за да им каже, че „следващата седмица“ ще получат финансиране. Междувременно фирмите-кандидати не получават нито изготвен бизнес план, нито изготвено заявление за кандидатстване, а за входящ номер на проекта да не говорим.

Както се досещате, Русинова нито е изготвила проект, нито е подала такъв. Не намира и за редно да информира фирмите, че не е изпълнила нито един от ангажиментите, поети с договора за консултантска услуга.  Не счита за необходимо да връща и пари. Над 15 са вече изпълнителните дела срещу нея, има запор на дружествените дялове във всичките и фирми, както и 6 (шест) запора  на единствения недвижим имот, който притежава: 50% от апартамент в Перник, в който в момента живее майка и.

Започва нашата поредица, в която ще ви разкажем коя от коя по-интересни истории на фирми, имали неблагоразумието да ползват услугите на лице, което нито има необходимото образование, нито необходимия опит да предоставя подобен род услуги. Но пък може да напише професура за това как да омагьосваш хората с мила усмивка и разказване на истории за това на колко хора е помогнала да осъществят разрастване на бизнеса си с безвъзмездно европейска финансиране.

На разположение са 36 (тридесет и шест) комплекта документи на фирми, измамени по тази схема – договори, споразумения, анекси, тристранни споразумения, преводни нареждания в Изи пей…както и за първи път със снимка на Русинова.

Сумите, постъпили като безотчетен приход са стотици хиляди лева, като в тях не броим сумата от 480 000 лева, получена за „продажбата на депутатските автомобили“. Как ви звучи сума, надвишаваща 500 000 лева, получена само за последната година и половина? Интересно, нали? И това са само по преписките, с които ние разполагаме. Проведохме срещи с адвокати на няколко други фирми и очакваме и техните документи. Там сумите също не са никак малки.

Създадена е и група във фейсбук: ИЗМАМЕНИ ОТ ДЕСИСЛАВА АЛЕКСИЕВА-РУСИНОВА, с цел да се запознаят хората с проблема, както и да се опитат да преустановят действията на лицето.

В следващите дни освен разкази на нейни клиенти и публикуване на документи, ще покажем още нейни снимки и клипове, записани със скрита камера.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top