РАЗСЛЕДВАНЕ

Дилърите в училищата! Всяко десето дете посяга към наркотици

10% от децата в България са употребявали или употребяват наркотици, сочат данни на Агенция „Митници“. Най-масовият наркотик, който се засича сред малолетните, е марихуаната заради ниската й цена.

Все по-често дилърите на наркотици зарибяват децата и тинейджърите чрез социалните мрежи или различни приложения за комуникация, които лесно се инсталират на мобилни телефони. По този начин – чрез фалшива самоличност, продавачите на дрога успяват да се доберат до профили на ученици и да им я предлагат. Най-добрият начин за противодействие на това е детето да бъде ангажирано с различни извънкласни дейности или спорт, обяснява Стефан Бакалов от Агенция „Митници“, предаде БТА.

Дългогодишният служител на агенцията – Стефан Бакалов, обяснява, че понякога наркотиците се предлагат във вид на желирани мечета.

„Дилърите вече не са извън училището, те са вътре, те са в класовете. Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, то сега вече не е така. Сега двама-трима тинейджъри, които са малко по-креативни, успяват да си вземат наркотици по интернет и след това ги разпространяват между техните съученици. Това е изключително сериозен проблем, може би около 10% от децата са употребявали наркотици. В училищата си говорим страхотни неща, които няма да ги видим в статистиките. Процентът на системно употребяващите е може би по-малък от 10%, което е хубаво, тъй като в повечето развити държави тинейджърите, които употребяват наркотици са 30-40 процента“, посочва още Бакалов.

Пада и възрастовата граница на посягащите към дрогата. Вече имало пристрастени и на 12 години. Употребявали се най-вече марихуана и синтетична дрога. На мода сред тийнейджърите, за съжаление, бил и хероинът.

Само за 2018 г. служители на митниците задържали 1300 кг дрога. 970 кг от тях са хероин.

 

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top