СВЯТ

Малта още предлага 1 млн. евро за информация за убийството на Дафне Галиция

Наградата от 1 милион евро за информация за поръчителя на убийството на най-известния малтийски журналист остава в сила година след смъртта й, предаде Ройтерс.

На 16 октомври 2017 г. Дафне Каруана Галиция, която списваше антикорупционен блог, беше убита при бомбен атентат. През декември бяха повдигнати обвинения на трима души за убийството, които те отхвърлиха.

Полицията предполага, че нападението е поръчано от все още неизвестно лице. Министърът на правосъдието Оуен Боничи нарече атентата „най-голямото престъпление, извършвано някога в Малта“.

Премиерът Джоузеф Мускат, който беше честа мишена на писанията на Каруана Галиция, предложи наградата миналата година.

Парите ще бъдат платени за всичко, „което може да разкрие фактите около убийството. За това повтарям, че наградата все още е в сила“, каза Боничи в интервю за Ройтерс.

Министърът защити ежедневното почистване на паметника, намиращ се срещу съдебната палата във Валета, който стана място за преклонение пред паметта на журналистката и епицентър на протестите срещу предполагаемата корупция.

„В Малта има върховенство на закона. Има си правила. Не може една сутрин просто да се събудиш и да си присвоиш национален паметник“, каза той. Министърът добави, че е поискал от активистите да кандидатстват за място, където да бъде издигнат постоянен паметник на журналистката.

Боничи заяви, че след убийството правителството е предприело стъпки да бъде подобрена свободата на журналистите, включително премахване на текста от наказателния кодекс за клевета.

Той обаче отказа да разкритикува факта, че срещу семейството на Каруана Галиция продължава да има граждански искове за публикациите на журналистката с думите, че оклеветените смятат за свое право да търсят обезщетение.

След смъртта й местни и международни медии, включително Ройтерс, започнаха да проследяват истории, отразявани от Каруана Галиция, в рамките на инициатива под името Проект „Дафне“, отбелязва Ройтерс.

 

 

/БТА

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top