ТРИБУНА

Пускат мобилно приложение за незрящи

Мобилно приложение, което да улесни придвижването на незрящите хора в столицата, ще им дава информация за спирки и машрути. То е разработено съвместно от Центъра за градска мобилност и федерацията за „Спорт за хора със зрителни увреждания“, обясни нейният председател д-р Иван Янев по време на представянето на приложението на Международния ден на белия бастун в читалище „Природа и наука“.

„Всяка една спирка и маршрутите на градския транспорт са маркирани благодарение на данните от Центъра за градска мобилност. Дори да не работят или изобщо да липсват говорещите табла на спирките, с приложението незрящият разбира след колко минути идва транспортът, който чака. В същото време, когато пътува, той ще знае на коя спирка се намира“, сподели Янев. Той обясни, че приложението е свързано със сървър на общината  и така се подава информацията до потребителя. Допълнително улеснение за тези, които го използват, е, че всеки може да си прави лични маршрути до местата, които посещава най – често – до службата, до магазина и др.

Място в приложението са намерили и обществените сгради и обекти, които са „вградени“ в приложението от фирмата – изпълнител на проекта. Така незрящите могат да опознаят света около себе си. „Един незрящ човек няма представа, когато се движи, какво има около него. Сега, когато се въртя наляво и надясно, получавам известия какво има около мен“, обясни Янев.

Приложението е безплатно за всички незрящи. Те могат да се сдобият с него в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания. „Фирмата разработчик предоставя линк и колегите от центъра ще инсталират приложението на телефоните на незрящите хора“, обясни председателят на федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“.

Като ново приложение то все още има бъгове, които трябва да се оправят. „Най-големият бъг е, че в момента не може да сменя маршрута на спирките. Дава ми само едната посока – от центъра към Дружба, а на мен ми трябва обратно“, коментира Янев. Всеки, който го използва, може да казва какви са проблемите му, за да бъдат отстранени. Към момента приложението е достъпно само за Андроид, но от федерацията се надяват да се разработи версия и за Айфон. За това обаче ще са необходими допълнителни средства. При добро развитие на приложението се планира то да се развие и в други градове освен столицата – Пловдив, Варна, Бургас.

На представянето на приложението присъстваха и граждани, които могат да го използват. „Надявам се, че то ще бъде полезно, жалко че трябва да чакаме още време, за да отстранят всички грешки. Аз ще го използвам. И в момента използвам подобни приложения“, сподели Керанка Милошева.

 

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top