ДНЕС

Кенийка прибра джакпота от 20 000 лв. на софийския маратон

Кенийката Рут Матебо бе голямата звезда на 35-ия маратон на София, който се проведе днес по улиците на столицата. Тя триумфира на класическите 42,195 км при жените за втора поредна година, този път с рекорд на трасето от 2.35:20 часа, а отнесе и големия джакпот от 20 000 лв.

Към 8-те хиляди за триумфа в София тя прибави и големия бонус, тъй като спечели и предишните два маратона от веригата „Бягането като начин на живот“ в Стара Загора и Варна.

Нейният голям конкурент Ахмет Насеф, който също стартира с две победи зад гърба си, в София бяга невъзстановен напълно от контузия, завърши осми и така загуби шанс за големия бонус.

Рут Матебо печели за втора поредна есен 20-хилядния джакпот, след като миналата година с две първи и едно трето място отново бе най-добра в българската маратонска верига.

При мъжете номер едно в София бе кениецът Стивън Киплагат, който се втурна с диво темпо още след старта и на първите 10 км водеше с 30 сек., а на вторите вече с близо минута. Мнозина смятаха, че няма да издържи до края, но представителят на световноизвестния NN Running Team ги опроверга. Киплагат спечели с нов рекорд на трасето от 2.14:05 ч. и близо минута преднина пред втория Абел Роб, също от Кения.

Големият маратон бе валиден за държавно първенство и така шампионка на България стана Маринела Нинева с 3.01:41 ч., а при мъжете първенец за втора поредна година е Исмаил Селенжи. Роденият в Уганда Исмаил притежава български паспорт и живее със семейството си във Варна. Той завърши десети в крайното подреждане на Софийския маратон с 2.29:30 ч.

Кенийци триумфираха и в полумаратона на 21 км – при мъжете №1 е Джоел Мванги с 1.04:57 ч., изпреварил в оспорван финален спринт своя сънародник Нелсън Черутич, а при жените най-бърза бе Лена Йеротич с 1.15:54 ч.

В бягането на 10,5 км пръв финишира Митко Ценов с 32:26 мин., при дамите шампионка е Радосвета Симеонова с 38:50 мин.

Общо над 5000 души се включиха във всички дисциплините по време на маратона на София.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top