РАЗСЛЕДВАНЕ

САМО В TRIBUN.BG : БЪЛГАРКА СЕ БИЕ ЗА ДЖИХАДИСТИТЕ – НАШЕНКА В РЕДИЦИТЕ НА ГЛАВОРЕЗИТЕ !

Българка се бие в редиците на радикалната ислямска групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия, гръмва сензационно в медиите. 25-годишната жена е една от близо стоте, попаднали в списъци на британските секретни служби за съпричастие към главорезите.

Тя е родена у нас, но е с албански корени. Според данните, които се появиха в медийното пространство, името й е Одета М., като в последните 20 години не е живяла в България и не е влизала на наша територия.

На 18 е заминала да учи в престижен английски университет, където се срещнала с настоящия си съпруг – сириец. Именно той я въвлякъл в идеите на джихада и първи е решил да стане бунтовник срещу режима на президента Башар Асад през 2011 г., като е оставил младата си невеста на Острова.

Не след дълго обаче преминал на страната на бунтовниците, а българката бързо се запалила по ужасяващия план на „Ислямска държава” да събере всички сунити по света и да установи Халифат, който се простира чак до Испания и включва и България, и Албания.

Тя се отправила първо към Турция, откъдето в сборния пункт се срещнала с трафикантите към Сирия. Там била разпределена в един от големите женски лагери на ислямистите – в град Рака, където патрулират десетки чистокръвни британки, омъжени за сирийци и иракчани. Повечето изпълняват ролята на полицайки, снабдени с тежки оръжия и рейнджърски униформи, предоставени им от тарторите на радикалната организация. В замяна не получават заплати, както съпрузите им, но се твърди, че са добре осигурени материално.

България е една от страните, за които се твърди, че има човешки ресурс, апетитен за „Ислямска държава”. Одета не е била извикана от групировката у нас, но от месеци и родните служби имат данни за нейни клетки на наша територия.

В края на октомври служебният военен министър Велизар Шаламанов потвърди, че има данни за нашенци, които се бият в редиците на главорезите. Информацията постъпила от партньорски служби, а според експерти идва именно от Великобритания, където е била вербувана и родената у нас Одета М.

Преди радикалните ислямски проповеди достигаха основно до млади и крехки в социален и семеен план хора. Днес тези проповеди успяват да повлияят на младите хора от много различни семейства.

Втори французин бе разпознат сред джихадистите, извършили масовото убийство на сирийски военни и американски заложник, заснето на видео от „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), предаде АФП, като се позова на източник, близък до следствието.

Разпознатият е от Вилие сюр Марн, в Парижка област.

Той приел бойното име Абу Осман.

Вече беше съобщено за един френски гражданин, който е участвал директно в екзекуцията – Максим Ошар, роден през 1992 г. в северозападната част на Франция и заминал за Сирия през август 2013 г. след пребиваване в Мавритания през 2012 г.

В материал, озаглавен

„ИД „прелъстява“ френски младежи“, АФП разказва какво е общото между близо 1000-та французи, заминали да се бият в Ирак и Сирия. Те са от семейства на атеисти или католици и приемат исляма често много млади – на 17 години в случая с Максим.

В миналото радикалните ислямски проповеди достигаха основно до млади и крехки в социален и семеен план хора. Днес тези проповеди успяват да повлияят на младите хора от много различни семейства, казва Дуня Бузар, директорка на Центъра за превенция на сектантските отклонения, свързани с исляма.

Религиозният антрополог Бузар е съавтор на неотдавнашен доклад за младите френски джихадисти, изготвен съвместно с бившия преговарящ на елитните френски полицейски сили за специални операции RAID Кристоф Копен и образователният експерт Сулейман Валсан. И тримата използват за доклада си данни за 160 семейства, които са се свързали с центъра на Базар от февруари насам, за да се намеси той срещу радикализирането на някое дете и да попречи на неговото заминаване за Сирия и Ирак. От тези 160 семейства 80% се определят като атеисти, а 67% като представители на средната класа. Младежите на възраст между 15 и 21 години са в най-засегнатата възрастова група (63%),

Интернет е средството за приобщаване към радикалния ислям в 91% от случаите. „Новият терористичен дискурс“ усъвършенства методите за вербуване, овладявайки интернет дотолкова, че дори се стига до персонализиране на офертите, които могат да се харесат на напълно различни младежи, посочват авторите на доклада.

Те разкриват „пет мита“, действащи ефикасно – модела на „героичния рицар“, който се харесва на момчетата; заминаването за Сирия в името на „хуманитарна кауза“, оценявано от малолетните момичета; „носача на вода“, обозначаващ онези, които си търсят лидер; позоваването на военната видеоигра Call of duty, което е предназначено за младите, които искат да се бият, както и търсенето на свръхсила, което привлича онези, които „не си поставят граници“.

Според цитирани от в. „Монд“ данни, новоприелите исляма стават все по-голяма част в редиците на ИД. От 376 намиращи се в Сирия французи, 23% не са израснали в мюсюлманската култура. Според Жан-Пиер Филию, специалист по арабско-мюсюлманския свят, това обръщане към радикалния ислям процъфтява на базата на непознаването на исляма.

Младите новоприели исляма имат мисия да вербуват други младежи. „Те вербуват в обкръженията си. Така че днес няма типичен профил на джихадиста, а съпоставяне на различни категории“ – католически, атеистки, мюсюлмански, живеещи заедно, разделени, сплотени или разединени семейства, посочва експертът.

Максим Ошар или „Лалу”, както го наричала сестра му, не може дори да произнесе думата „Аллах” на арабски – това се забелязва, когато той твърди в своето станало вече известно интервю (BFM), че неговата “група” иска да установи закона на Бог на земята, или на „моравата”, както предполагаме, че чуваме. Но това няма никакво значение. Познаването на арабски, дори на исляма, не е необходимо, за да бъдеш част от европейските шайки на „Ислямска държава”. В замяна на това са необходими ултрабруталност и най-вече добро познаване на културата и кодовете на Web 2.0.

Максим прояви и двете: при убийството на сирийския войник, режисирано като последен вик видеоигра на ужасите, и с претенцията, че се е радикализирал в социалните мрежи. „Показание”, което трябва да се разглежда предпазливо, защото младият нормандец вече е имал продължителен престой в Мавритания, за да „учи религия”.

Стойността на Максим, наричан още Абу Абдаллах ал Фаранси, е сигурна. Както и тази на другите вербувани за марионетния халифат. Тя не почива на тяхното войнствено поведение, а на тяхната много ценна роля за пропагандата 2.0. „Ислямска държава” иска да вляе сред младите французи, англичани или германци. Вижте: нашите новобранци говорят като нас, изразяват се със същите жестове; те са като вас и това, което правят, е във вашия хоризонт.

Европейските муджахидини от Фейсбук поколението се възползват от опита на „някогашните джихадисти”. „Ще преборим Америка със собствените й оръжия – Холивуд, с филмите и видеото”, гордо проповядва ветеранът на медийния джихад Реда Сеям (Reda Seyam), който дълго време е живял в Берлин.

Египтянинът вече е правил видеозаписи по време на войната в Босна (1992-1995 г.): там се виждаха муджахидини, които играят футбол с главите на сръбски жертви. Въпреки бдителността на германските служби, които го подозират, че принадлежи към „Ал Кайда”, той успява да отиде в Сирия, където предложи своята експертиза по медиен джихад на „Ислямска държава”.

Но днес щафетата поема едно ново поколение. От известно време германецът Денис Кусперт (Denis Cuspert), на 29 г., наричан още Дезо Дог, или Абу Талха ал Алмани, вече не се занимава с рап. Вместо това се упражнява във военни песни акапела – анашиди – единствената форма на музика, толерирана от „Ислямска държава”. Ето откъс: „Смъртта е нашата цел, обичаме да убиваме и никога не ни е достатъчно”.

Денис Кусперт не е единственият рапър, влязъл в редиците на „Ислямска държава”. До 2013 г. Би Би Си пуска песни на „Ел Джини”, наричан още Абдел Маджед Абдел Бари (Abdel-Majed Abdel Bary), на 24 г., заподозрян, че е Джихади Джон, този, който уби американските журналисти Стивън Сотлоф и Джеймс Фоли от името на „Ислямска държава”.

Символи на глобалния терор от ново поколение, интернет туземци (e-natifs) и бивши рапъри, отвратителни символи на т.нар. „поп джихад” (« djihad pop »), напояват пропагандата с европейски кодове, жестове и естетика. Те имат милиони последователи в социалните мрежи.

Тази брутална субкултура на джихад, тази антикултура, се е вкоренила в западните общества след началото на войната срещу тероризма на Джордж Буш и най-вече след американското нашествие в Ирак през 2003 г. Опасна смесица от идеологията на джихад и културата на западните младежи, чиято ключова медия е интернет.

Вдигнатият показалец на „селфитата” е част от интернет репертоара 2.0. Символ на мигновена идентификация с джихадистката общност, този жест се появява на стотици снимки и видеозаписи на „Ислямска държава”. Той символизира понятието „таухид” (« tawhid »), толкова скъпо на салафитите и джихадистите – единството на Бог и на мюсюлманската общност, уммата.

Въпреки това вдигнатият показалец е преди всичко джихадистката версия на «like» (харесвам) във Фейсбук – вдигнатият палец. Знак, който трябва да сплаши също на Запад – от Берлин до парижките предградия или британските метрополии: „Внимание, аз съм воин на Аллах”.

Голям брой « lolcats » също са част от този репертоар. Според един стар разказ този, който измъчва котка, едно от любимите животни на пророка Мохамед, ще бъде подложен на вечни мъки в чистилището. Въпреки това в историята на исляма символиката на котките по-скоро е несъществуваща. Нашествието навсякъде в социалните мрежи на бойци, които галят котки в различни пози, е преди всичко опит да спечелят симпатия. Някои дори създават профили в Туитър или Фейсбук за своите котки.

 

 

 

 

Но въображението на тези европейски джихадисти е населено не само с котки. То цели най-вече да създаде сценарий на тоталния ужас и ултранасилие. През 2004 г. „смъртната присъда” и обезглавяването на американеца Никълъс Бърг (Nicholas Berg) от историческия създател на „Ислямска държава” и „касапин от Багдад” Абу Мусаб аз-Заркауи (Abou Musab az-Zarqawi) все още бяха заснети от статична камера – като комюнике на държавната телевизия по времето на Саддам Хюсеин.

Обратното, отвратителният мизансцен на убийството на американските журналисти, облечени в оранжеви затворнически униформи, напомня за финалната сцена на трилъра „Седем” на Дейвид Финчър (1995 г.), с Брад Пит. Заплашителните думи на Джихади Джон след перверзното обезглавяване е режисирано и заснето по начина, по който се правят музикални клипове или видеоигри.

Тероризиране на сърцето на враговете” е постоянно повтаряна джихадистка максима. Но демонстрацията на сила, каквато е медиатизираното и адаптирано за Фейсбук ултранасилие, цели да привлече западни новобранци, склонни към бруталност – т.нар. „спонтанни муджахидини”. Французинът Мехди Немуш (Mehdi Nemmouche), на 29 г., е само един страшен пример за патологията на насилието на европейските неоджихадисти.

Френският журналист Никола Енен (Nicolas Hénin), заложник на „Ислямска държава” в продължение на десет месеца, лично е изпитал тези психични бездни. В сирийска тъмница неговият надзирател и мъчител Мехди Немуш му показал многократно на смартфона си откъси от френското телевизионно предаване « Faites entrer l’accusé » (Да влезе подсъдимият), като му обяснил целта в живота си: самият той да присъства в това специализирано за убийци предаване.

Енен обяснява:

„Палачите са продукт на нашите западни общества и те вече са имали склонност към насилие при своето търсене на идентичност. Сега, най-сетне, те са намерили претекст, за да дадат свобода на тези наклонности”.

Европейските новобранци повече са гледали филми на ужасите, отколкото са чели Корана. По-надарени със смартфоните или цифровите камери, отколкото с пушката, тези младежи създават кадри на ужаса, които не можеш лесно да забравиш, дори и европейските медии да показват само малка част от тях.

« Flames of War », „Пламъците на войната”, е името на една нова продукция HD на „Ислямска държава”. След кадри със самохвалство за атаките на организацията и възхвала на т.нар. халифат, един британец, вероятно Джихади Джон, показва пленени сирийски войници, които копаят собствените си гробове. Изпратен пред камерата, един от тези млади мъже засвидетелства вярата си, бичува се за собствените си грехове и тези, извършени от режима на Асад. Той се надява да бъде помилван, но е екзекутиран от упор. Тялото му се свлича в гроба, който току-що е изкопал.

Джихадистката естетика на ужаса достига до всеки смартфон, таблет, лаптоп. Фейсбук, Туитър, Инстаграм и пр. – технологичната революция на Web 2.0 – създадоха невиждани възможности за разпространение за пропагандаторите на ужаса.

Свършено е с частните форуми или тайните сайтове в мрежата, в които се търсеше видео в продължение на часове. С едно кликване днес си изцяло в „глобалната война на медийния джихад”. Всеки боец може лично да коментира своя живот по време на джихад, да споделя lolcats и опозорените тела на своите врагове чрез HD със своите приятели в социалните мрежи и така да направи реклама на „единствения и истински ислям”, този на тоталния ужас.

И Германски джихадист от групировката „Ислямска държава” отправи заплаха към Ангела Меркел във видео, качено онлайн. „Меркел, ти даде подаръците си на Израел. Всички вие се събрахте! Оланд, Камерън, Путин! Събрахте се заедно срещу мюсюлманите. Вие само ще загубите!”, заканва се екстремистът.

Роденият в Северен Рейн-Вестфалия ислямски боец призовава мюсюлманите от Германия, Австрия и Швейцария да се присъединят към джихада.

„Ние ви очакваме!”, заявява той в близо 10-минутния пропаганден материал

Броят на ислямистите от Германия, отправили се към Сирия и Ирак да се бият на страната на „Ислямска държава”, по последни оценки е над 550 души. Предишните данни бяха за около 450, заявява ръководителят на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен в интервю.

В Сирия и Ирак са загинали около 60 германски граждани, биещи се в редиците на екстремистката групировка, а най-малко девет са извършили самоубийствени атентати, посочва Маасен. По думите му службите имат данни за 180 души, които са се завърнали в Германия с цел да организират терористични атаки на германска територия.

Подобно на други западноевропейски страни Германия се мъчи да спре радикализацията на младите мюсюлмани, някои от които заминават в Сирия и Ирак да станат джихадисти.

По-рано Франция съобщи за над хиляда свои граждани, сражаващи се в редиците на „Ислямска държава”.

Десетина американци се бият в редиците на джихадистите на „Ислямска държава”, обяви Пентагонът. „По наши оценки около 100 американски граждани понастоящем се бият в Сирия. Не знаем точно към кои групировки са. Смятаме, че десетина американци са част от „Ислямска държава”, заявява говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top