ТРИБУНА

Премиерите Ципрас и Заев са кандидати за Нобелова награда за мир

Македонският премиер Зоран Заев и неговият гръцки колега Алексис Ципрас са сред най-сериозните кандидати за Нобеловата награда за мир за 2018 г., съобщи Виктор Нумелин, специалният редактор за Нобеловите награди пред шведската агенция ТТ.Публична тайна е, че техните имена се споменават за тази награда. Всяка година има много предложения и дебати за наградата.

Преговорите за приемането на Македония могат да приключат през януари догодина и в началото на 2019 г. страната може да се присъедини към НАТО. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Всички внимателно проследихме съвещателното допитване в Бившата югославска република Македония (БЮРМ). Приветствам постигнатото одобрение за споразумението от Преспа. Скопие трябва да определи следващите стъпки, посочи генералният секретар.

Готови сме да приветстваме страната като 30-ия член на НАТО, но това може да стане само с одобрение на споразумението от Преспа. Преговорите започнаха, очакваме да ги приключим през януари догодина. Призовавам всички да проявят отговорност и да използват тази възможност, добави Столтенберг.

Македонският премиер Зоран Заев започна набирането на парламентарна подкрепа за квалифицирано мнозинство от депутати, т.е. поне 81 гласа в 120-местния парламент. В момента най-много места в македонския парламент има ВМРО-ДПМНЕ – 51, като партията не приема Преспанския договор. Социалдемократичният съюз на Зоран Заев е с 49 депутати. Той управлява заедно с Демократичния съюз за интеграция, който има 10 депутати и с Алианса за албанците, с 3 места. Освен това, Заев има подкрепа и от Движение Беса – третата албанска партия в македонския парламент, което има 5 депутати и е считано за формация, прокарваща турските интереси. Заев търси още 13 депутати, за да гласуват в полза на договора.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top