ДНЕС

Стачка за заплати при „Работодател на годината“

В открита с фанфари и в присъствието на Бойко Борисов и Росен Плевнелиев фабрика край Пазарджик работниците получават минимални възнаграждения

Премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и бившият президент Росен Плевнелиев на откриването на завода на „Костал“ край Пазарджик.

Работници в пазарджишкия филиал немската компания „Костал“ са излези тази сутрин на стачни действия пред портала на предприятието с искане за по-високи възнаграждения. Пред входа на предприятието около 8:30 ч. сутринта са се събрали около 100 души или почти всички заети на смята, съобщава регионалното издание „Виделина“.

Работниците са постояли навън в знак на протест, след което са били прибрани от ръководството, твърди изданието. Директорът Атанас Апостолов пък ги заплашил, че действията им се незаконни. Първоначално планът на протестиращите бил стачката да бъде подкрепа и от работници в следващите смени, но засега няма информация дали те са излезли пред предприятието или ръководството ги е отказало по някакъв начин.

Снимка: Kostal.bg

Според изданието вчера недоволните от своите възнаграждения работници са имали разговори с управителя на дружеството Йоахим Грабовски, като им е било обяснено, че е незаконно да спират производството, тъй като недоволните са под 50% от персонала. Работниците изглеждали примирени с този факт и поради тази причина ръководството останало изненадано от действията им на следващата сутрин.

„Виделина“ съобщава още, че недоволните служители са започнали събиране на подписи от желаещите да подкрепят стачните действия, като за няколко часа се събрали около 230 имена, което представлява около 1/4 от общия персонал. Намеренията на протестиращите са били днес да прекъснат работата на предприятието за 2 часа, а на 1 октомври да спрат производствените линии.

По информация на изданието чистото възнаграждение на работник в дружеството с всички добавки за смените и извънреден труд не надхвърля 700 лева. Преговорите за по-добро заплащане пък се движели без особен успех отдавна. Според информацията, Габровски е уверил работниците, че ще има постепенно повишаване на заплатите, но за целта трябвало да се намали бракът, който в момента бил висок.

Бракът се дължи на лошата политика на фирмата, се казва в материал по темата на друго регионално издание – PZDNES. Фирмата не ценяла достатъчно своите кадри и това водело до голямо текучество.

„Като вие напуснете, ще дойдат нови“.

Това е лайтмотивът на ръководството, което не полагало никакви усилия, за да задържи качествените хора, с които разполага, твърди изданието.

Нещата са така навързани, че производството на авточасти е екипна работа. Ако един от системата не е на мястото си, това ще доведе до брак. И собствениците много добре го знаят. Но не им пука, защото изглежда е по-евтино да сменят хората, вместо да сменят политиката си. Това води до огромното количество брак. Те са наясно, че когато в една поточна линия от десет души има трима нови, бракът е гарантиран. Така и десетимата няма да вземат бонус. Но това, което са произвели качествено, ще бъде продадено, пише изданието.

PZDNES припомня, че фабриката на „Костал“ край Пазарджик е открита на 1 август миналата година в присъствието на премиера Бойко Борисов и на бившия президент Росен Плевнелиев.

Инвестицията е на стойност 32 милиона лева. Компанията е отличена от класация на Агенцията по заетостта като „Работодател на годината“ в областта. Филиали на компанията има още в София и Смолян. „Немците дойдоха, а няма работници“, заявява Борисов при любимото си рязане на лентичка миналата година.

Бойко Борисов на инспекция в новооткритата фабрика.

Десет дни след откриването на фабриката в Пазарджик, в интервю за „Капитал“изпълнителният директор и собственик Андреас Костал твърди, че „приходите в България ще достигнат 180 млн. евро“. В същото интервю Костал заявава, че компанията е спряла разширението на бизнеса си край Смолян, тъй като е достигнала „лимита на привличане на квалифицирана работна ръка там“.

PZDNES пише още, че работниците във фабриката край Пазарджик работят за минимална заплата от около 500 лева, а останалите 200 лева зависят от бонуси, които този месец са били отрязани заради много брак. И в момента на своя сайт компанията посочва, че търси техници, механици, монтажисти и други.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top