АРХИВ

СТРЕЛЕЦЪТ НА ЗЛАТКО БАРЕТАТА СЕ ИЗМЪКНА

КАМЕРИТЕ НЕ ПОМОГНАЛИ ЗА ЗАЛАВЯНЕТО НА КИЛЪРА – ПОКУШЕНИЕТО СРЕЩУ ЗЛАТОМИР ИВАНОВ ОСТАНА НЕНАКАЗАНО

ИСТОРИЯТА ЗА СТРЕЛБАТА ОТ А ДО Я

Душманинът на Златомир Иванов – Златко Баретата се измъкна от Темида. След близо пет-годишно разследване прокурорите не са успели да открият кой е стрелял по сочения за наркобос пред Съдебната палата и са спрели делото. Въпреки многобройните разпити и експертизи килърът е останал неизвестен и материалите са върнати на полицията за доразследване. Така покушението срещу Баретата ще остане ненаказано.

Въпреки че разследващите не успяха да разкрият наемника, според запознати Баретата знае кой го е поръчал. Пред свои близки той признал, че се е застъпил за приятел пред важни хора и затова си изпатил. След атентата Иванов стеснил приятелския си кръг и се зарекъл да не се замесва в чужди схеми, издават приближени. Те допускат, че Златко може да потърси отмъщение, което нямало да има общо с бруталните мутренски методи. Той щял да съсипе душманите си, като например фалира бизнеса им.

Един от спряганите за организатори на атентата беше бившият съдружник на Баретата Росен Драгнев-Капитана, но ченгетата отрекоха той да е бил заподозрян. В последния месец се разбра, че Капитана е изчезнал яко дим. Преди време Драгнев закъсал с петролния си бизнес, който въртял заедно с Баретата. Взел няколко милиона назаем от Златко, за да съживи търговията, но не успял да върне борча си, заради което отношенията им се влошили. Дни след стрелбата по Баретата Капитана се разприказвал пред разследващите за мръсните схеми на доскорошния си приятел и го натопил като тартор на наркобанда. Заради ценните си показания се превърнал в защитен свидетел.
Следователите са категорични, че стрелбата по Баретата е свързана с бизнеса му, а следа за мотива имало в делата, които се водят срещу него в спецсъда. Там Иванов е обвинен за дрога и данъчни измами. Разследването за стрелбата беше образувано в Софийската градска прокуратура. То се водеше за опит за убийство срещу неизвестен извършител. Месеци наред се проверявали възможните версии и се разпитвали свидетели.
Най-много работа на разследващите се отворила при преглеждането на записите от камерите в района на Съдебната палата. По кадрите трябвало да се идентифицират всички, които са минавали на 29 януари 2013 г. сутринта покрай Търговския дом срещу съда, от който полетяха куршумите към сочения за наркобос. Задачата отнела около година, като ченгетата трябвало да отсеят кой от минувачите може да е евентуалният стрелец. Подозрителните типове се извиквали на разпит, за да се провери алибито им.
Баретата бе пронизан от 4 куршума, докато отива на дело в апелативния съд. Изстрелите надупчиха корема, слабините и крака на бившия командос. Поразени бяха коремната мускулатура, тънкото и дебелото черво, пикочният мехур. Подбедрицата на левия му крак бе натрошена, като заради прекъснат нерв Иванов все още не може да стъпва нормално. Той изпусна срока за възстановителна операция в „Пирогов” и сега се надявал на трансплантация в чужбина. Заради травмите Баретата изтърпял специална диета, която включвала само течности. Простреляният кримигерой отслабнал драстично и побелял покрай ядовете си.

Единственото доказателство, с което разполагаха разследващите, е оръжието, използвано за стрелбата – автомат „Калашников”. Той бе захвърлен на тавана на Търговския дом, който бе подпален от килъра, за да заличи следите си. Така пламъците унищожили уликите, които биха отвели до стрелеца. Ченгетата успели единствено да изследват автомата, за да установят, че именно от него са изстреляни куршумите.

 

Припомняме, че Баретата беше надупчен в краката и корема с олово пред глав­ния вход на Съдебната па­лата в центъра на София на 29 януари миналата година, явявайки се на заседание по водено срещу него дело. Покушението наподобява­ше сцена от сериала „Под прикритие” – в един от по-ранните епизоди именно в храма на Темида бе ликвидирана приятелката на страховития Джаро.

При стрелбата срещу Златко Баретата бе ранен и един от гардовете му – Ата­нас Станков, който един­ствен успя да отвърне на огъня.

Босът оста­на жив, но не много здрав. В началото на годината се заговори, че Златомир Иванов е подал докумен­ти да бъде освидетелстван като инвалид и да получи решение на ТЕЛК. Което, ако се случи, дори ще му даде право да получава инвалидна пенсия и да се води безплатно в градския транспорт.

Софийският апелативен съд пък прие заключение от съдебноме­дицинска експертиза, спо­ред която здравословното състояние на Иванов вече позволява той да се явява пред съда, но с помощта на патерици или инвалидна ко­личка. Независимо, че МВР разполага с 9-секундно ви­део, на което се вижда стре­лецът на Баретата, разпознаването му бе невъзможно. Камера на търговски обект срещу Съдебната палата бе заснела как килърът се оттегля от местопрестъпле­нието. Той обаче е с шапка на главата и лицето му не се вижда.

Килърът бе избрал без­препятствен маршрут за от­тегляне, по който умишлено нямаше други записващи устройства. На единствени­те кадри, на които е запеча­тан, се вижда мъж на около 30 години, висок между 175 и 182 см, с шапка с малка козирка, облечен в чер­но яке, черни панталони и черни ръкавици. По част от иззетите доказателства от обгарялото помещение сре­щу Съдебната палата беше намерен и биологичен ма­териал – част от косъм. ДНК експертизата обаче не даде отговор на кого е косъмът. Оръжието на стрелеца – автомат „Калашников” със заличени номера, също бе намерено по-късно.

Въпреки че следствието и МВР нямат преки доказа­телства нито за поръчителя на стрелбата, нито за из­вършителите, 3 са оперативните версии, които дават отговор на въпросите „кой” и „защо”. И при трите предположения ставало въпрос за пари, а в един от случаите и за чест.

Ченгетата установили, че лично Златко Барета и престъпната му организа­ция дължат на различни хора, фирми, а и на държа­вата суми от порядъка на над 20 млн. лева. Дълговете са натрупани през послед­ните 4 години, в които срещу Иванов се водеше дело, по което получи и осъдителна присъда от 8 години пандиз. Списъкът на кредиторите на мафиота е дълъг и разноро­ден. Златан дължи пари на НАП, наркодилъри, босове на дрогата от чужбина ос­новно от Грузия, на личната си охрана, дори и на соб­ственици на кръчми.

Сумите варират от 500 лв. до 5,5 милиона лева Последната цифра бе съ­общена миналата година от Специализираната про­куратура, която повдигна обвинения на Баретата, че е ръководил престъпна група с цел извършване на престъпления срещу данъчната система.

Към тази група като об­виняем бе привлечен и Ро­сен Драгнев – Капитана. Драгнев беше партньор на Баретата в петролния бизнес. През 2011 и 2012 г. Капитана натрупва дълго­ве към софийския си авер като към края на 2012 г су­мата вече е била набъбна­ла на 3 млн. лева. Според източници от службите е установено, че през декем­ври 2012 г. е имало тягост­на среща между Златомир Иванов и Росен Капитана Тя се е провела в дома на мафиота в столичния квар­тал „Драгалевци”. Очеви­дци твърдят пред ченге­тата, че на нея Баретата лично е ударил 2 звучни шамара на Капитана, след като последният не могъл да даде адекватен отговор на въпросите къде са пари­те и кога ще бъдат върнати. Унижението се е случило пред очите на охраната на мафиота и пазвантите на казанлъчанина.

Смята се, че именно заради тези два шамара Драгнев впоследствие е поръчал опита за убий­ство на партньора си Седмица след стрелбата срещу Баретата Капитана бе арестуван от антимафиоти, разпитан, но мал­ко след това освободен тъй като не бяха намере­ни необходимите доказа­телства.

Третата версия гласи, че Златомир Иванов е стре­лян по поръчка на друг мафиот, който към този момент се е ползвал от протекциите на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Категорично ус­тановено е, че Баретата не е платил хероин за около 100 000 лв., за който се го­вори, че е бил собственост на известния ромски бос Стефан Бонев – Сако.

Междувременно преди няколко месеца стана ясно, че магистратите намалиха присъдата на Златомир Иванов с още две години. Сега вече предвиденият за него затвор е само 6 години и половина, а се говори, че ще има и още едно поредно намаление при обжалването пред Върховния касационен съд, постъпки за което са вече направени.

На финала присъдата ще е толкова, че като се приеме изтърпяното от Баретата време в ареста, ще е изчерпал цялото си наказание. Отделно Баретата правел постъпки да замине на лечение в Германия с твърдението, че е наложителна нова операция за отстраняване на проблеми, възникнали при прострелването му пред Съдебната палата. До момента Златомир Иванов не е потърсил компенсация за това, че животът му се оказа под угроза на едно от добре охраняваните места в София. Запознати твърдят, че няма и да има претенции от негова страна в тази посока. Той вече е осигурил дом за семейството си в малък немски град, където възнамерявал да доживее до дълбока старост, далече от нарковойните, от които оцеля като ветеран.

Заради предстоящото оттегляне на Баретата групата му, станала популярна под наименованието „Фирмата“, се разцепи на няколко части. За разлика от Баретата обаче останалите му съподсъдими в делото, по което САС му наложи 6 и половина години, няма да имат късмет и се очаква присъдите им да не бъдат намалени. Минимално облекчение ще получат Марин Велчев, който ще лежи в ареста три вместо три и половина години, както и Росен Иванов, на когото след поредната корекция останаха девет месеца за излежаване, при една година преди това.

Стоян Дичев отива в затворническо общежитие от открит тип и при първоначален общ режим на изтърпяване, вместо строгия режим, който му бе определен първоначално. Остават в сила потвърдени от САС и присъдите на Даниел Кръстев, Евгени Евтимов, Коста 3фонов – по 5 години, а също така и тригодишната на Борислав Секулов. На три години условно е осъден Кирил Атанасов, Васил Колев получава присъда от една година и 6 месеца лишаване от свобода. Богдан Василев и Мартин Горески ще платят по хилядарка. Делото, по което вървят още корекции, е с голяма давност. Баретата беше закопчан още на 7 февруари 2009 година, когато се предаде след консултация с Алексей Петров, който го убедил да постъпи така. След това срещу Златомир Иванов беше повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с  разпространение на наркотици и убийства през 2009 година.

Твърди се още, че преди да замине за Германия, Баретата ще осъществи отмъщение срещу този, който го простреля. Открай време се твърди, че виновникът за атентата по него е бившият му авер Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора. От килията, където е вкаран след присъда за убийство, Боксьора организирал атентата срещу бившия си авер и понастоящем смъртен враг. Твърди се, че Тишо Боксьора е нямал друг избор, след като въпрос на оцеляване е бил кой от двамата ще превари с подготвянето и реализирането на покушение. Боксьора все пак се оказа по-експедитивен и пръв на мушката застана Баретата.

Преди да поръча бившия си работодател, Тишо Боксьора го натопи за разстрела на пернишкия наркодилър Румен Стефанов-Алф. В качеството на прокурорски свидетел Тишо Боксьора свидетелства, че през 2004 г. се запознал с един от „лейтенантите” на Златко Баретата – Мартин Станков-Рашо, като участвал и в групата му за рязане на уши и чупене на капачки на колена. Бандата действала в София, Русе, Силистра и Монтана.

Конкретно за Алф Тишо Боксьора твърдеше, че цялата поръчка е била за 20 бона, които той е трябвало да получи и да разпредели за наблюдението и отстрелването на мишената.

Освен Баретата, Боксьора натопи също и Антон Савов – Тони Мамата и Рашо, който също е бивш негов шеф, а още Ивайло Борисов-Ториното, който отговарял за екстазито в цяла България. За частите в София и околността отговаряли Голямата и Малката Муна, Росен Животното, Гено Джуджето, Мирката и Дани Руснака. След като става ясно, че е станал прокурорски свидетел, Боксьора получава известие – от името на Баретата му позвънил Вальо Шапката, който му предложил да разрешат разногласията и да сключат примирие, което щяло да бъде богато възнаградено. Боксьора обаче не се навил.

Детайли от вербуването на Тишо Боксьора и договарянето му да стане прокурорски свидетел преди време разкри съпругата на Тихомир – Боряна Георгиева. Тя се прочу в последната година като един от организаторите на палатковия протест срещу кабинета на Орешарски. Георгиева стана известна и с това, че беше заплашена от Бисер Манолов – Петното, че ще й отреже главата и ще се изходи във врата й, след като му се опънала на искането да му даде ключа за химическа тоалетна, в която искал да се облекчи.

От много време се говори, че и Боксьора след излизането си няма за дълго да се задържи на родна почва и ще предприеме необходимото, за да замине за ЮАР. Шансовете обаче това да се случи са много малки, твърдят запознати с нрава на Златомир Баретата, който никога не оставя ненаказани враговете си и особено тези от тях, които преди това са му били авери.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top