АРХИВ

КЪРВАВА ДРАМА ОСТАВА НЕРАЗКРИТА

САВОВИ ОТНЕСОХА ТАЙНАТА СИ В ГРОБА – ВЕЧЕ НЕ НИЩЯТ СМЪРТТА НА 5-ЧЛЕННОТО СЕМЕЙСТВО – БАЩАТА ВАСИЛ САВОВ ИЗБИЛ БЛИЗКИТЕ СИ

Тайната около мистериозното убийство на 5-членното семейство Савови ще остане завинаги неразкрита. Разследващите са прекратили делото за странната смърт на фамилията от столичния кв. „Гоце Делчев”, без да стане ясна причината за жестоката касапница. Единственото сигурно за ченгетата е, че бившият военен Васил е разстрелял синовете си Владимир и Георги, съпругата си Наталия и тъща си Здравка, след което се е самоубил. Разследването е прекратено, тъй като извършителят е починал, обясняват от Софийската градска прокуратура.

Петте тела на Савови бяха открити в дома им на 10 януари миналата година, след като съседка се оплакала от наводнение. Полицаите се натъкнали на труповете на бившия военен авиоинженер Васил, съпругата му Наталия, синовете им Георги и Владимир и майката на Наталия Здравка. Роднините бяха намерени с огнестрелни рани в главите. Васил и двамата му синове имали и наранявания от нож. Първоначално се смяташе, че трагедията е станала заради 27-годишния Владимир, който имал психични проблеми и страдал от шизофрения. Предполагаше се, че бащата Васил е превъртял и избил всички със законно притежаваното си оръжие – пистолет ЧЗ 7,65. След това обаче близки на погубеното семейство разказаха, че по-малкият син Георги е бил по-агресивен и е възможно той да е налетял на брат си с нож, понеже двамата не се разбирали. Георги ревнувал заради това, че родителите му обръщали повече внимание на болния му брат.
След изследване на взетите натривки от Савови се разбра, че единствено по ръцете на Васил са открити барутни частици. Тогава криминалистите излязоха с версията, че бащата е избил всички и е сложил край на живота си. В апартамента бяха открити 6 гилзи, а във всяко от телата бил попаднал по един куршум. Смята се, че един от изстрелите е бил произведен като предупреждение или е рикоширал. Нито един от членовете на семейството не е имал следи от защитни рани по ръцете и тялото, като вероятно не са могли да реагират.

Въпреки тези данни разследващите се затрудниха с разгадаването на цялостната ситуация. Експерти трябваше да установят кога точно се е случило кръвопролитието, тъй като според първоначалните версии Савови били мъртви от ден-два. Криминалистите чакаха заключенията от балистичната, трасологичната, съдебномедицинската и психиатричната експертиза, за да се разбере кой измежду роднините пръв е посегнал към оръжието. Важен бил и резултатът от ДНК експертиза на кърваво петно, което щяло да отговори кой е започнал пръв кървавата баня.
Прекратяването на разследването шокира роднините на избитото семейство, които се надяваха да узнаят истината за случилото се. След трагедията от полицията трескаво започнаха да издирват наследници на погубената фамилия от двата рода, които живеят в Якоруда и Костенец. Освен апартамента в София Савови имали и два етажа от къща в Костенец. Докато траят процедурите, група роми опоскаха покъщнината от фаталния апартамент. Те веднага плячкосали мебелите, изкарани навън, без да се притесняват от кървавите следи.

„Всичко беше потънало в кръв – имаше локви по пода и петна по стените. Първо труповете с огнестрелни рани бяха два, после станаха три, след малко четири… Накрая в една от стаите намерихме още един с рани от нож. Кошмар. Още усещам миризмата от труповете в гърлото си”, казва полицай от София след клането.

Пет трупа бяха открити в 21 часа в четвъртък, 9 януари 2013 г., в апартамент 28 на 3-ия етаж в бл. 254. Между безжизнените тела на бившия военен Васил Савов и психичноболния му син Владимир се въргалял пистолет ЧЗ 7,65. В другата стая лежали братът на Владо – Георги, и майката, а в коридора – 79-годишната баба на момчетата.

Според основната версия в жилището на семейство Савови е избухнал скандал, последван от нападение с нож. В разгара на разпрата бащата Васил избил семейството си и се гръмнал в челото, предполагат криминалистите.

Първоначалната версия, че кървавата баня е дело на 27-годишния шизофреник Владимир, още не е отхвърлена, но е по-малко вероятна.

В момент на отчаяние бащата Васил първоначално е пробвал да се самоубие, защото по него са открити повърхностни наранявания с нож. След това обаче се разколебал.
Васил изпаднал в криза, след като един от синовете му наръгал другия.

Взел в една ръка законния си пистолет, а в другата – ножа и отишъл в стаята на по-големия си син Владимир, който спял в леглото. Гръмнал го в главата, а после взел да го мушка с ножа, смятат експерти, изследвали следите на местопроизшествието. Веднага след това екзекутирал жена си и по-малкия син. Не пожалил и бабата, която тичала към вратата. Накрая се върнал отново в стаята на психично болния си син Владимир и там се е самоубил.

Савови са открити в четвъртък вечерта след сигнал на съседи. Предполага се обаче, че убийствата са станали 2 дни по-рано, в понеделник, на Ивановден.

При огледа криминалистите открили трупа на Владимир, покрит с одеяло, завит през глава. Свлечен до него лежал баща му Васил, а помежду тях били пистолетът и ножът.
Часове след кървавата баня полицаи предположиха, че болният от шизофрения Владимир е посегнал на семейството си и е сложил край на живота си. Вътрешният министър тогава Цветан Цветанов съобщи, че бащата най-вероятно се е самоубил. Два часа по-късно версиите се обърнаха.

Всички от семейството са били ръгани с нож, който също е открит в жилището. При първоначалния оглед станало ясно, че четири от жертвите имат и огнестрелни рани. Криминалистите решили, че Владимир не бил прострелян, а издъхнал от порезните си рани. По-късно обаче експертите разкрили, че и той е убит от куршум.

Баба Здравка, която лежала в коридора, е простреляна в тила. До нея е открита гилза.
От куршум в тила е издъхнала и майката на Владимир и Георги – 54-годишната Наталия. До нея на една страна лежал по-малкият син. Нито един от членовете на семейството нямал следи от защитни рани по ръцете и тялото. Вероятно никой не е имал време да реагира.

На ужасяващата гледка първи се натъкнал съседът Емил Борисов, който имал ключ от жилището на Савови.

„Видях леля Здравка просната на пода. Беше облечена с пола и домашно елече, имаше много кръв и лоша миризма, след това веднага Емил затвори вратата и се обадихме в полицията”, разказва съседката Славка Танева. Тя помолила Емил да проверят заедно какво се случва при Савови, защото в апартамента под тяхното жилище прокапал тавана. Опасността от наводнение задействала съседите.

„Затова отворихме вратата. Ако не беше този инцидент, и досега нямаше да се влезе в апартамента им”, обяснява Борисов.

Няколко дни комшиите не били виждали Савови. Никой не е чул викове, изстрели или друг притеснителен шум. За последно съседи от квартала видели бащата Васил в понеделник в магазин наблизо.

Оръжието на убийството е законно притежавано от Васил Савов, който е бил бивш военен авиоинженер. То е съхранявано по правилата – в жилището имало каса, в която е държано.

Пистолетът не е бил със заглушител, но никой не е чул изстрел, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Разследващите за момента не работят по версия за външен нападател, каза още МВР шефът.

Пистолетът е малък и не издава силен шум при изстрел, обясни полицай. Според разследващите не било изненада, че нищо не се е чуло, защото апартаментът точно под семейството бил необитаем.

Предполага се, че касапницата е станала в светлата част на деня, в апартамента не е имало включени лампи.

По-късно стават ясни първите резултати от експертизите на натривките по ръцете на жертвите, назначени в НИКК. Те показват, че гилзите са от оръжието от бащата Васил.

Според експертизите по ръцете на 55-годишния мъж има барутни частици.

Допълнителният оглед на местопроизшествието е приключил и са открити веществени доказателства и документи, които показват, че Владимир е страдал от шизофрения.
Непосредствено преди новогодишните празници бабата Здравка смотолевила пред съседите, че състоянието на децата не се подобрява. „Нещата отиват на зле”, оплаквала се жената, но премълчала подробностите.

„Ще се разговаря с психолога, който е работил с децата. Семейството по принцип е било затворено, не е било конфликтно, не е имало скандали. Близките казват, че малкият син Георги е по-агресивен, а големият е бил по-затворен. Проверява се дали са били освидетелствани”, пояснява още Цветанов. Васил бил пенсиониран военен. Съпругата му Наталия също била пенсионерка. Двамата нямали финансови проблеми, защото имали апартаменти от наследство.

Наталия работела в администрацията на МВР, но не е имала полицейски функции, обясни старши комисар Валери Йорданов. Бабата Здравка също е работила в МВР, казаха съседите. Семейството било много мило, Савови винаги помагали и се включвали в почистванията пред блока. Не говорели много за заболяването на Владимир.

„Потресена съм и съм изключително учудена от случилото се, не вярвам Владимир да е извършил това престъпление. Той бе слабичък, докато и баща му, и майка му бяха едри хора”, казва бившата класна на Владимир – Лиляна Владева, от 121-о СОУ. Там момчето завършило средното си образование.

„Владимир бе среден по успех ученик. Никога не е бил агресивен към останалите от класа си. Напротив. Стремеше се да се социализира с тях и децата го харесваха, а някои дори го покровителстваха”, спомня си Владева. Учителката по български език обяснява, че Владимир се увличал по спорта и най-вече по футбола.

„Бе запалянко на ЦСКА. Интересуваше се от европейските първенства и ходеше на мачове с баща си, който се грижеше много за него”, допълва класната. Според нея дойде ли есен и пролет обаче, Владимир ставал хиперактивен. Започвал
да говори по-бързо, да губи търпение и да не го свърта на едно място.

„Семейството му ни бе предупредило, че има психично заболяване. Дори документите за болестта му шизофрения бяха при нас. Родителите му ни бяха обяснили, че когато нещо не е наред, веднага да им се обадим. Така и ставаше. Те се грижеха добре за него. Веднага идваха и даваха необходимите медикаменти, за да се успокои състоянието му. Случвало се е понякога дори да си остане вкъщи за няколко дни, като се върнеше пак, всичко си бе наред.

Баща му бе много възпитан и услужлив. Мечтаеше да запише Владимир във фотографски курс, за да може, като завърши, да се приобщи към обществото и да снима.
Проблемът вероятно е дошъл, след като излезе от училище. Той тук се чувстваше добре, въпреки заболяването си, което на моменти не му личеше. Завърши с добър успех, а по предметите „Свят и личност” и „Физическа култура” имаше петици, допълва Владева.

Владимир често минавал покрай училището, за последно класната го видяла преди година. Случвало се да чака учителката и да я изпраща до спирката. Два пъти дори писал имейли до училището, за да търси личната поща.

„Болестта на Владо се прояви, след като навърши 5-6 годинки”, обяснява съседката Жанета Борисова, която живее в апартамента срещу Савови. Майка му споделяла, че го е водила при Вера Кочовска за някакви сеанси. Според съседката другият син на семейството – Георги, не бил с психични проблеми.

„Може би беше по-глезен, по-мързелив, по-неученолюбив, но не мога да кажа, че е имал психични проблеми”, добавя Борисова. В последните години Владимир
не е излизал сам навън, твърдят други комшии. Напоследък проявявал агресия към котката във входа, затворил се и не поздравявал. Когато се разхождал пред блока, бил най-често с баща си. Съседката подозирала, че ако се отключи заболяването на Владко, може да се случи нещо сериозно.

По-малкият брат Георги завърши миналата година средното си образование в 104 -о СОУ. Приели го да следва в Нов български университет.

Владимир се е лекувал от тежка шизофрения в психиатрията на 4-и км в София „Св. Наум” през пролетта на 2012 г. От болницата потвърждават, че младежът е лежал в клиниката на д-р Светлозар Храланов.

Според сайта на психиатрията там се лекуват хора с остри психози, афективни, налудни и шизофренни разстройства и кризи, чието разрешаване налага временна изолация.
От болницата, вчера отказаха повече информация за пациента си. Това е потресаващ случай, коментира психиатър. Той обяснява, че след като пациентите излязат от болницата никой не носи отговорност за поддържане и проследяване на състоянието им. Амбулаторните прегледи при личен психиатър, както и приемането на предписаните медикаменти зависят от добрата воля на пациента или контрола на близките и роднините им.

Крайно време е държавата да се заеме сериозно с решаване на проблемите с психичното здраве у нас, казва д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатричната болница „Св. Иван Рилски”. Важен въпрос е и кой контролира достъпа до оръжие, за което има разрешително, коментира тя.

Подполковникът от резерва Васил Найденов Савов е бил специалист по авиационно въоръжение, съобщават офицери от ВВС. Той се пенсионирал още през 2003 г. вероятно поради закриване на структурата, в която работел. Тогава бил само на 46 г. По закон офицерите от ВВС може да излязат в пенсия след 15 г. трудов стаж.

От 2001 до 2003 г. Савов бил назначен в специална група за управление на излишната техника и въоръжение към управление „Логистика” на щаба на ВВС. Тогава началник на логистиката на ВВС е ген. Володя Цветанов, брат на червения депутат Румен Петков. Преди това трагично загиналият офицер 3 г. е служил в база за научни изследвания на авиационна техника и въоръжение във Враждебна край София.

По-голямата част от военната си служба Савов изкарал във вече закритата авиобаза Доброславци край столицата – от 1981 до 1998 г., твърдят от ВВС. Там отговарял за оръдията и ракетите на изтребителите МиГ-23, които по мнение на авиатори били преждевременно снети от въоръжение.

Савов е роден през 1957 г. в Пещера. През 1981 г. завършва Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, специалност „Авиационно въоръжение”. Много малко от колегите на Савов са останали в днешния щаб на ВВС.

Въпреки че са минали 9 г., почти всички си спомнят за него с добро – бил възпитан и интелигентен офицер, който си разбирал от работата. Наскоро един от тях срещнал Савов на улицата и от думите му разбрал, че пробвал да се захване с бизнес, свързан с авиационна техника.

„Савов не бе избухлив и раздразнителен, работил е с твърде мощно и опасно въоръжение, но по време на службата си няма нито един инцидент”, споделя друг негов колега.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top