АРХИВ

ЗАБРАВЕНИТЕ АКТЬОРИ

ИВАН ИВАНОВ ГАСНЕ ОТ РАК

ПРОСТАТАТА МЪЧИ СТЕФАН МАВРОДИЕВ

Забравените актьори…

Част от тях са забравени, защото са емигрирали по време на прехода, други – защото през тези тежки години спират да се снимат филми и се прави все по-малко театър.

Много от тях – като Ели Скорчева и Ирен Кривошиева – се отказват точно, когато са на върха на славата си, за да не се налага да преживеят унижението, след като са били в главни роли и са вземали награди – да играят в чужди продукции без никакви реплики…

Други – като Мариан Вълев, изгрял още като студент във филма „Граница”, след десет години извън екрана и сцената – отново се връщат. Той отново напомни за себе си с новия български филм „Лов на дребни хищници”.

Днес малцина си спомнят името на София Кузева, изиграла Дана в култовия за много поколения филм „Вчера”. За нея всичко започва от „Вчера”,  актрисата живее повече от 10 години в Германия и не спира да се надява един ден отново да снима в български филм… А партньорът й от филма Георги Стайков, който също избира емигрантството по време на прехода, той не иска да бъде определян като български актьор, а като международен и не обича да си спомня за  „Вчера”…

Не по-малко от култовите и известните актьори пък просто живеят в мизерия и болести, забравени не само от родната публика, да не говорим за държавата и управниците, но сякаш и от Бога…

Киноидолът Иван Иванов продължава да бъде интересен на много жени с невероятните си сини очи и актьорски талант. Преди години ученичките бяха луди по него, изкъртваха столовете в салоните, плачеха и припадаха при вида на актьора, дори забременяваха мнимо. Налагаше се да го пазят с конна милиция и джипове.

Днес Иван Иванов все още е привлекателен с излъчването си, пълна загадъчност и мълчание. Той е от мъжете, които колкото повече остаряват, толкова по-неустоими стават. Даже наскоро неговият по-млад колега от театъра Чочо Попйорданов, който също доскоро се радваше на определението „секссимвол” и за когото Иванов е кумир и в киното, и в театъра от години, го нарече „българският Марлон Брандо”.

Когато става дума за любов обаче, Иван Иванов е непреклонен. Образец за мъжка вярност. „Имал съм много жени. Всякакви. Но то е минало. Жена ми Петя Силянова е адски стабилна. Заедно сме от първи курс. Видях я и си казах, че това е моето момиче. Оттогава си я обичам”, развълнувано обяснява актьорът. Въпреки побелелите си коси кинолегендата на 70-те и 80-те си остава все същият бунтар като героите си.

От доста време е изкушен от перото, издал е няколко книги с поезия и проза, а в момента пише и книга за любовта. Обича да се усамотява в къщата си в с. Оборище, където е поставил надпис „Дом за отдих от култура”, далеч от светската шумотевица, избягва да говори за земни неща, предпочита да живее с небесното и с музите, които му помагат да пише своите стихове и проза. „Аз съм индивидуалист-анархист и не търпя затворени пространства. Киното пасва на характера ми. Пред камерата аз съм сам, аз съм герой и играя герой. Не персонаж. Иначе мога навсякъде и всичко да изиграя, но в киното се занимавам със самия себе си”, споделя Иванов в книгата си „Отговори”. Той е от малкото хора, които се занимават с актьорската професия, а и не само, които осъзнават простичкото и същественото в живота, разбрал е отлично разликата между сам човек и самотен човек и се стреми да живее достойно. „Не съм самотник, имам много приятели. Ама много! Някои от тях не подозират това, но аз знам кои са и ги обичам”, разказва Иван Иванов.

По ирония на съдбата един от най-големите ни актьори получава едва 27 лева за авторски права или около 54 лева годишен доход, в случай че за година се извъртят два филма с негово участие. При сериал сумата става 89 лв.! И тъжно, и смешно, но факт. Може би това е една от причините Иван Иванов днес да няма особено голямо желание да се снима. Не е от актьорите, които плачат за каквото и да е било. Казва, че предпочита свободния дух пред живуркането в колектив. Винаги е отказвал да изпълнява нарежданията на режисьорите като робот, а е предпочитал да извършва мисловна и физическа дейност, поради което нерядко си е навличал гнева на по-високо поставените от него в театъра. Затова и в последните десетилетия, когато в България не се снимат български филми, Иван Иванов прописа книги. И пише: „Животът не може да се замени с нищо друго, защото другото не съществува.” После добавя: „За мен красивото преобладава. Но аз гледам на живота с други очи. На повърхността всичко е грозно. Но само на пръв поглед. Ако човек се вгледа в душата и сърцето на хората, няма да открие грозота.”

Факт е, че Иван Иванов претърпява няколко стоматологични интервенции, заради които не се чувства добре, не може да се храни и видимо отслабва. Когато изживява най-трудните моменти от лечението си, съпругата му Петя Силянова, актриса в театър „София”, допуска до него само най-добрия му приятел Любо Чаталов. Двамата са близки още от студентските си години. Сплотени са и от преживян заедно инцидент. Излизайки от репетиции в някогашното шапито на Вельо Горанов, те са намушкани с нож от наркоман. Случката взривява обществото, а двамата се разминават на косъм с фаталните последици.

Въпреки, че е един от най-популярните и талантливи актьори, Иван Иванов не може да се пенсионира, защото няма необходимия трудов стаж. „За мен парите не са важни, защото може да нямам 4 лв. в джоба, но имам безброй приятели”, казва Иван, който никога не е допускал да бъде съжаляван.

Когато днес се движи по улиците д нахлупена шапка на главата, повечето минувачи не го разпознават. И не се сещат, че е героят от „Лавина”, който казваше, че е „силен не онзи, който може да се изкатери до голяма височина, а онзи, който не допуска да се смъкне по-ниско от веднъж постигнатото”.

Не стига това, ами в гилдията се носи слух, че вече повече от година знаменитият актьор е повален от рак. Неволите в живота му не свършват… Сега предстои тежка битка с болестта, мизерията и безпаричието.

Друг забравен актьор – Стефан Мавродиев, също има сериозни проблеми. Животът му се е обърнал на 360 градуса. Запознати със странното напоследък поведение на великия актьор предполагат, че то е следствие на прекалената употреба на алкохол. Славната кинозвезда давел проблемите си в големи количества водка и още по-големи количества бира. Уви, това не е начин за тяхното решаване, тъй като те вместо да изчезнат се множат.

В разговори със свои приятели актьорът чистосърдечно си признава, че в него се борят 5-6 души и той често не можел да открие истинската си същност. Непрекъснато чувал гласове, които му шептят различни неща. Затова ту бил нежен, ту груб, ту добър, ту лош. В психологията това се нарича „личностно разстройство” и се приема за сигурен белег за начална лудост. Засега това са само предположения, тъй като звездата на родното кино не е бил на лекар, който да установи дали действително е налице някакво разстройство.

Безконтролната емоционалност на театрала му е нанесла непоправими поражения върху психиката. Близки до Мавродиев издават, че той непрекъснато има проблем с околните и просто не може да контактува нормално заради перманентно пияното си състояние. Съседите донасят, че почти всяка вечер в нетрезво състояние Стефан се карал със съседите си и вдигал нечувани панаири в дома си.

Възрастни комшийки предполагат, че всичко, което се случва с театрала е следствие на родово проклятие, което той все още изплаща. Факт е, че напоследък Маврото няма сериозни ангажименти в театъра и киното. Той наистина е великолепен актьор, но режисьорите се страхуват от непредвидимия му нрав и избягват да го ангажират.

Стефан Мавродиев е сред най-известните български актьори. Участвал е в над 50 филма, сред които „Козият рог”, „Щурец в ухото”, „Мера според мера” и други. Въпреки, че е сред безспорните звезди на родното кино, Мавро не участва в никой от новите сериали. „Това е въпрос, който засяга тези, които ги правят. Просто така стоят нещата. Вероятно има и някаква логика, голяма част от артистите от моето поколение да не участват в тях, при положение че в нашето кино имаше такъв невероятен срив – 15 години пълно затъмнение”, споделя Стефан Мавродиев. Той е недоволен и от факта, че телевизиите са се напълнили с толкова риалита.

Все пак отича, че сега, когато изведнъж политиката се обърнала, всичко в тази сфера живнало. „Отвори се пространство и както виждаме, се изпълва доста успешно. Разбира се, вероятно не всичко е на нужното ниво, но важното е, че отново можем да говорим за български неща, както в телевизията, така и в киното”, завършва Мавродиев.

Преди време Маврото се контузи тежко на сцената на Младежкия театър и се наложи дълго време да отсъства по болест. Изкарал и курс по рехабилитация. Много пъти падал и получавал тежки травми на репетиции или представление. „Но макар да съм падал на главата си, никога не съм я чупил, твърди актьорът, вероятно защото съм падал на Господ в полата”.

Дали разюзданият начин на живот или преклонната възраст на актьора, или едното е следствие от другото, не знаем, но от известно време насам Маврото имал проблеми с простата, тревожат се негови близки. Той не обръщал много внимание на здравето си, но идва един момент в живота, когато изведнъж ти се стоварват всички болежки. Коварното състояние започнало да се обажда още преди няколко месеца, споделил пред приятелите си той. Сега обаче нещата излизали извън контрол. Почти нямало нощ, в която да спял спокойно. Приятелите го посъветвали веднага да потърси съвет от специалист и да не отлага това нито миг. Видимо било, че проблемът бил изключително сериозен и нищо чудно, ако Мавродиев го подцени, да се стигне до фатален край, притеснили се сериозно те. Той обаче смятал, че нещата не са толкова сериозни и преценил първо да опита на своя глава лечение с някои от рекламираните продукти за този проблем.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top