В новия сценарий на жертвите се обещава телевизионно участие.

70-годишна жена от Русе станала поредната жертва на ало-измама. Тя обясни, че й се обадил „инспектор“ от полицията, който й съобщил, че телефонният ѝ номер заедно с номера на дебитната ѝ карта са намерени в лидер на престъпна група, която ще посети дома ѝ. Мнимият служител на реда помолил пенсионерката да остави колкото пари и злато има в стара гума на края на улицата, за да примами телефонните измамници, докато от полицията провеждат специализираната акция.

Новият момент в схемата е обещанието, че журналистически екип ще я интервюира и ще покаже в новините как жената помага на полицията.

Русенката повярвала и загубила 2 000 лева и златни накити.

Началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОД МВР – Русе Николай Кожухаров обясни, че измамниците намесват и журналисти, за да направят версията си по-реалистична.

Само за година ало-измамниците са получили 355 000 лева от русенци чрез подобни схеми. В сравнение с 2017 г. сумата е нараснала с 65 000 лева.

Миналата година са задържани петима души, които вече са стари познайници на полицията.

Всичките са рецидивисти, нямаме новопроявени извършители, заяви Кожухаров.

Въпреки че полицията ги залавя, мошениците все още са подсъдими. Последният осъден за телефонна измама е за случай от 2016 г. Той е получил 5 години затвор за деянието си.