ДНЕС

Иванчева и Петрова остават под домашен арест

Апелативният спецсъда потвърди домашния арест на подсъдимите за подкуп в особено големи размери – бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и сочения за посредник в схемата – Петко Дюлгеров.

Тримата са по домовете си от 22 декември м.г., след като съдия Иво Хинов от спецсъда ги пусна от ареста, а прокуратурата първоначално внесе, а малко след това оттегли протеста си срещу определението му.

Тричленният апелативен съд е взел предвид, че в периода, в който тримата подсъдими са на свобода не са се отклонили от мерките си, както и че връщането им в ареста би било проява на прекомерна строгост и ще ги стресира. Съдиите казват още, че опасността от извършване на престъпление е с намалял интензитет. Магистратите от АСНС обаче не са съгласни с изводите на СНС, че здравето на подсъдимите е „значително увредено“. „Установените по експертен път здравословни проблеми, които впрочем са били разисквани нееднократно, не бива да бъдат преекспонирани. Те не са равнозначни на значителна увреда, както ги е оценил СНС“, пише в определението на съда.

Макар че АСНС е потвърдил определението на съдия Иво Хинов, апелативните съдии отправят остри критики по отношение на съдържанието и мотивите му. Според въззивния съд съдия Хинов е излязъл от позицията си на арбитър и е концентрирал усилията си „за компрометиране на горната инстанция, вместо да се фокусира върху спора, с който е бил сезиран“. „Изпадането в многословни критики, включително с употребата на квалификации по отношение произнасянията на горестоящия съд, съчетано и с изкривени интерпретации по части от актовете му, не придават на атакуваното определение нито авторитетност, нито по-голяма убедителност, а са най- малкото крайно неуместни“, пишат въззивните магистрати по отношение на акта на съдия Хинов.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top