ДНЕС

400 си смениха хартиените винетки с електронни за час

46 електронни винетки са купени в първия час от пускане на специализирания сайт www.bgtoll.bg на Националното тол управление. От 14 часа днес в продажба са е-винетки през уеб сайта, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в търговската мрежа.

Над 15 хиляди са били посещенията на www.bgtoll.bg в първия час от старта му, а близо 400 са конвертираните хартиени стикера към електронни винетки. Това каза експертът към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) проф. Олег Асенов .

Новият начин за таксуване се очаква да донесе 350 млн. лв. приходи от водачите на леки автомобили. За момента се предлагат електронни винетки за седмица, месец, 3 месеца, година, а от началото на 2019 г. ще има и уикенд винетка на стойност 10 лв.

Начините за закупуване на е-винетка са три – чрез сайт (www.bgtoll.bg), мобилно приложение и чрез терминал. Всеки начин дава възможност на шофьорите да преминат към нови винетки като тяхната валидност започва от първия ден на 2019 г. „Дори да искаме да закупим винетка за 27 декември, то системата няма да ни го позволи“, уточни експертът на АПИ . Трети компонента, които трябва да са ни ясни при закупуване, са държава на регистрация на автомобила, регистрационен номер, както и период на валидност на е-винетката. Проверка показа, че към покупката през сайта има голям интерес, което води често до неуспешното му зареждане.

По пожелание потребителят ще може да даде имейл адреса, по който да получи потвърждение за направената покупка, без да има нужда да го показва или принтира. Документите от терминалите пък също не трябва да бъдат показвани при проверка.

Пълномощията за издаване на санкции ще принадлежат на Агенция „Митници“,МВР и тол полиция, която беше създадена с цел да извършва контрол над водачите. Новата структура ще разполага с 505 автомобила и 650 души.

Продажбата на новите винетки тръгна с леко забавяне, трябваше да започне от днес сутринта, но вчера по обяд от пътната агенция изпратиха уточнение, че стартът на системата ще бъде от 14 часа на обяд с демонстрация за журналисти. Мобилното приложение първоначално беше достъпно само за Android, като беше обявено, че iOS потребителите ще могат да го ползват от утре. Пет минути по-късно онлайн се появи и версията за притежателите на Iphone телефони.

Апликациите са аналогични на сайта и са с размер 21 MB. Необходимите данни за покупка са еднакви при всички варианти на продажба като трябва да се внимава да не се въведат грешни данни. „Системата няма да познае кой номер е сгрешен и вие няма как да го поправите“, предупреди членът на УС на АПИ инж. Веселин Давидов. При терминалите, които ще са общо 500, обаче потребителят ще може да редактира въведените данни преди да извърши транзакцията. Начините за плащане ще са два – чрез кредитни и дебитни карти, а в сайтовете – чрез банков трансфер. Проф. Асенов предупреди, че при третата опция ще са нужни 1-2 дена, за да влязат технически данни в системата.

В унисон с международните практики нарушителите ще могат в 14-дневен срок да заплатят компесаторна такса, с която да не бъде издаван акт за нарушение. За превозните средства над 12 тона тя ще е 175 лева, за тези между 3.5-12 тона ще е 125-175 лева, а за леките автомобили – 70 лева. До момента 2/3 от приходите в БВП са от потребители на леки автомобили.

 

/Монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top