ТРИБУНА

Как се живее без вода в селата в Бургаско?

В края на летния сезон продължават проблемите с безводието в Бургаска област. Най-засегната от водната криза е община Карнобат, където 10 населени места от общо 31 нямат изобщо вода или са преминали на воден режим. Трайното засушаване и високите летни температури доведоха до намалени водни количества на местните водоизточници, а жителите са изправени пред всекидневни изпитания. Как се справят с безводието в Карнобатско?

От чешмата на Яна, която живее в карнобатското село Венец, вода е потекла само два дни от началото на лятото. И то за по няколко часа. Пълни туби с вода от свой съсед, който има сонда.

“Топлим вода и като едно време с канчето. Тук при нас може би три седмици не е идвала водата. Като свърши водата, ходим да пълним от сондата и сме купили три бидона и ги нареждаме“, каза Яна Неделчева.

“Не, не проблем няма вече. Ето, маркучът къде е, вкарваме го отзад, имаме направена една малка постройка и вътре вградихме един бидон, който го пълним с помпичка и електромоторче“, заяви пред БНТ Димитър Димитров.

Всяка капка вода е ценна, затова местните я събират в кофи, легени и шишета.

Когато има водоподаване, то отива към по-ниската част на селото, а по-високите остават без вода.

Повечето села разчитат на местни водоизточници, които обаче са с нисък дебит, заради сушата. Затова от местната управа търсят алтернативни източници. Търсят се средства и по Оперативна програма “Околна среда”.

“Да, Карнобат в момента реализира такъв воден проект, но всички останали населени места, само две са с 800 жители, а останалите са от 16 до 300, което означава, че ние такива средства не можем да използваме“, подчерта Георги Димитров, кмет на Община Бургас.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top