ТРИБУНА

Пожарът в РМС не ни застрашава, гасят Славянка вече 4 седмици

Продължават действията на военнослужещите от Сухопътни войски за овладяване на пожара в планината Славянка.

Нова група от 18 военнослужещи с 6 броя техника, от състава на 3-то бригадно командване –  Благоевград, продължават да действат за овладяването на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.

Под ръководството на капитан Димитър Димитров военнослужещите прокарват просеки в района между селата Петрово и Голешево с цел недопускане разрастването на пожара.

Горски и пожарникари също продължават с неуморната борба с огъня вече четири седмици.

От вчера след обяд, след като се повишиха температурите, гръцкият пожар отново се прехвърли на наша територия. Не е нещо, което ние да не сме прогнозирали и да не предполагахме, затова превантивно, преди два дена, направихме защитна предпазна противопожарна ивица. Имаме разположени и от вчера и днес достатъчно хора и като жива сила, и като техника. Няма да допуснем пожарът да се разрасне в някаква посока, така че да представлява заплаха за хората. Проблемът обаче и това, което ме притеснява е, накъде ще се развие оттук нататък пожарът, който е на гръцка територия, тъй като ако продължи в посоката, в която върви в момента, следващото място, на което ние бихме очаквали да навлезне пак на наша територия е между селата Левчево и Пиперево. Оттук нататък пак ще започнем да оглеждаме превантивно какви естествени прегради можем да ползваме, къде можем да създадем нови противопожарни ивици и така ще се опитаме да предпазим евентуално влизане на пожари на наша територия. Проблемът е, че доста дълго време се занимаваме с този пожар. Това изтощава и хората, и техниката, която ползваме – започва да отказва, каза за БНТ инженер Пламен Поюков.

Вчера следобед отново се разпали и големия пожар край Пехчево в РС Македония.

Огромни димни кълба се наблюдаваха от нашата страна, а огънят бе на 3 км от България при община Симитли.

Кметовете на югозападните общини –  Благоевград и Симитли, увериха, че има готовност за справяне с огъня, ако прескочи браздата. От ЮЗДП също увериха, че са взети всички мерки.

Днес от Предприятието също дадоха актуална информация за пожарната обстановка в областта:

Пожарът на границата с РСМ се наблюдава от наши служители. За сега няма опасност от разпространение към наша територия. Пожарът в Славянка снощи за кратко се е разпалил пак и е навлязъл малко у нас, но своевременно е овладян от наша страна.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top