ТРИБУНА

ЗАРЕДЕТЕ РЕЗЕРВОАРА С НЕРВИ: Старите дизели минават без проблем, бензиновите над 30 минути на преглед!

Повече от 30 минути е необходимо да си отделят шофьорите на най-масовите автомобили с бензинови двигатели, за да минат на задължителен годишен технически преглед (ГТП), показа проверка на „Телеграф“. Дори и тогава няма гаранция, че колите им ще получат заветния стикер, че са технически изправни.

Причината е свързана с бъгове в софтуера, който от 22 юли бе свързан централно към информационната система на автомобилната администрация, бившата ДАИ.

Грешки

Оказа се, че желанието да се премахне човешкият фактор, за да не се манипулират прегледите, доведе до друг проблем. В момента автомобили с дизелови двигатели, дори и от най-старите, минават за по-малко от 20 минути и излизат напълно изрядни от пунктовете. Причината е, че при тях се мери единствено димност и софтуерът отчита резултатите, без да дава грешки. Опитни дизелджии съветват преди ГТП да се покара автомобилът, за да загрее. Добре е да му се сипе от по-скъпата нафта, както и някоя от хубавите добавки за дизели. При бензиновите обаче се измерва какви са емисиите въглероден диоксид (CO2). Оказа се, че емисиите на въглероден диоксид варират силно в зависимост от вида на превозното средство. Автомобил, който е имал категория евро 1, сега минава на категория евро 3. Друг с евро 3 пък не получава категория.

Намеса

„Софтуерът прави, каквото си иска. Налага се да връщаме хора, а прегледът трябва да се плати. Стават страшни скандали“, призна за „Телеграф“ собственик на пункт за ГТП в столицата. В момента на изследванията данните от спирачния стенд, катализатора и спирачната система автоматично се предават по електронен път. Няма възможност комисията, която извършва прегледа, да се намесва и манипулира данни. Често обаче софтуерът отчита неизправност в катализатора, без значение дали автомобилът има наличен или е демонтиран. Ако колата не покрива изискванията за изгорелите емисии, прегледът се довършва и заплаща – цената му е между 80 и 100 лева за лек автомобил. След това се издава протокол и собственикът има 14 дни да извърши ремонт и да се върне за нов преглед, който отново трябва да заплати от джоба си. Отделно цената на нов катализатор често надхвърля стойността на целия автомобил. „Интересното е, че дава грешки по-често дори при по-нови коли с катализатори, а по-старичките си минават. Очевидно е, че софтуерът, за който платихме 10 000 лева на всяка линия за ГТП, не е добър и дава грешки. Отделно е, че хората карат с некачествени горива и т.н.“, коментираха още от пункта за прегледи.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top