ТРИБУНА

Скопие наложи ваксинационен сертификат и за влизане в магазините

Правителството на Република Северна Македония прие вчера нови мерки, протоколи и прероръки за защита от Covid-19 въз основата на препоръките на Комисията за заразни болести, съобщава вестник “Нова Македония”.

От днес сертификати за ваксинация ще бъдат необходими и за влизане в затворената част на търговските центрове.

Според новите мерки за влизане в ресторанти, кафенета, барове, както и за всякакви тържества, сватби, рождени дни, кръщенета, концерти, семинари, спортни събития е задължително притежаване на сертификат за извършена ваксинация /получена поне първа доза/или сертификат за преболедуван Covid-19 през последните 45 дни. Във всички хранителни заведения с капацитет над 30 клиенти е задължително установяване на охранителна служба от страна на правния субект за контрол на спазването на мерките. В хранителните заведения с капацитет по-малък от 30 души контролът за притежанието на Covid-19 сертификати на посетителите е задължение на персонала на заведенията.

Според решението на правителството от 1 септември на територията на Република Северна Македония ще може да се влиза само със сертификат за извършена ваксинация, потвърждение за преболедуван Covid-19 през последните 45 дни или негативен PCR тест, направен 72 часа преди влизане на триторията на страната. За македонските граждани, които се връщат в страната след 1 септември, а нямат тези документи, се определя карантина от седем дни домашна изолация с решение на Държавния санитарен и здравен инспекторат.

Чужестранните граждани, които преминават транзитно през страната, ще могат да направят това в срок от 5 часа с подписана преди това декларация за влизане в страната, която ще трябва да приложат пред граничния контрол на излизане от страната, съобщава “Независен весник”.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top