ДНЕС

15 мечки нападат кошери във Витоша

Служители на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“ помагат на жители от пернишкото село Чуйпетлово да опазят пчелните си кошери, пострадали след множество нападения от млада мечка, съобщиха от Югозападно държавно предприятие. От ловното стопанство със собствен труд и за своя сметка монтирали електропастири около кошерите в двора на възрастна жена.

След подадени сигнали за зачестили набези над пчелни семейства в селото са извършени проверки от ДЛС „Витошко-Студена“ и РИОСВ – София. Установено е, че са нанесени щети на 15 кошера с пчелни семейства. Ловните специалисти извършват денонощни наблюдения с фотокапани, за да проследят дали набезите на мечката ще продължат.

През декември 2018 г. майка с малко мече бяха заснети в района на ДЛС „Витошко-Студена“ след проверка по сигнал за нападение от кафява мечка на пчелин. Кошерите се намирали в частен имот в района на стопанството. Няколко месеца по-късно малко мече се появи в двор в село Кладница.

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят от ловното стопанство. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на животните в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.

Ежедневно специалистите от ДЛС „Витошко-Студена“ подхранват горските обитатели, като на 35 места има поставени хранилки с царевица и гранулиран фураж. Над 150 тона фураж годишно се използва за изхранване на благородни елени, сърни, муфлони, лопатари и мечки.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top