ТРИБУНА

Математик: При нов локдаун за 2 седмици ситуацията ще се успокои, а случаите ще намалеят

При нов локдаун за 2 седмици ситуацията ще се успокои, а случаите на заразени от коронавирус ще паднат. Това заяви проф. Огнян Кунчев от БАН пред bTV.

„Трябва да се гледа най-вече броят на хората в интензивните отделения. Ноември имаше 400 случая при големия локдаун“, каза още той.

По последни данни  609 души са в интензивно отделение. „Не бих казал, че сме в плато. Числото продължава да се качва“, заяви още проф. Кунчев.

Според него затварянето на училищата, ресторантите и заведенията ще даде положителен ефект.

„Вирусът не увеличава скоростта си, той я поддържа постоянно“, подчерта математикът.

„Виждате, без никаква ваксинация какво става. Ако продължат нещата с разхлабване и затягаме, до юни месец следващата година ще се преустанови пандемията“, смята той.

Проф. Кунчев не пожела да каже дали изборите ще са повод за разрастване на случаите. Смята, че при носене на маска и спазване на дистанция не би трябвало да има проблем.

„Основното свойство на този вирус е дългият инкубационен период – от 3-4 дни до 15 дни. Как да го хванем? Заболяването може да трае 20-30 дни“, подчерта още математикът.

Друго важно, което той посочи, е броят на заразените у нас. Реално те са много повече, отколкото официалните данни показват.

„Тъмните числа показват около 270 000 регистрирани официално, а реално са няколко пъти повече. Да ги умножим по 4, над 1 милион ще станат (1 080 000). Ако се умножи по 6 става милион и 600 (1 620 000)“, изчисли математикът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top