ДНЕС

Икономическият министър: Бизнесът ще бъде подкрепен с нова мярка през НАП

Засегнатите от новите противоепидемични мерки за следващите 10 дни бизнеси ще могат да се възползват от нова антикризисна мярка, отново през Националната агенция по приходите (НАП) и посредством ОП „Иновации и конкурентоспособност”. Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на брифинг.

„Работим всички заедно, за да отговорим на нуждите на бизнеса. Предприемаме незабавни, светкавични мерки в координация с всички заинтересовани страни в рамките на диалог, съгласуваност и консенсус. Само когато работим заедно, можем да подпомогнем здравето на хората и българската икономика”, категоричен бе Борисов.

Подкрепата ще е за всички допустими сектори, засегнати от новата заповед на министъра на здравеопазването, която предстои да бъде издадена днес. Идеята е, докато се чака нотификация от Европейската комисия (ЕК), необходима, за да заработи мярката, фирмите да могат да кандидатстват още в периода на изчакване. „Важното е, че вече има готова платформа и работим в комуникация с всички заинтересовани страни и с НАП“, подчерта Борисов.

Това ще е поредната мярка през приходното ведомство, съвместно с икономическото министерство, с която затворените бизнеси могат да получат безвъзмездна финансова помощ. Борисов увери, че другите схеми като „60 на 40“, „Запази ме“, „75 на 0“, „80 на 20“ и т.н. ще продължат да работят, както и тези през Българската банка за развитие (ББР). Освен това, на пазара са и мерките, свързани с Фонд на Фондовете (ФнФ), като има подписани договори с над 8 банки.

„Виждаме, че дори по време на криза, България се справи не лошо. От гледна точка на макроикономически и финансови показатели, стоим относително добре на фона на Европейския съюз“, коментира икономическият министър, който увери, че има осигурен финансов ресурс за всички.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top