ДНЕС

Удоволствието да съчетаеш ски и СПА в сгушените в рилските гори курорти Паничище и Сапарева баня

Кокетни малки хотелчета и къщи за гости с басейни сред потънали в зеленина дворове предлагат прекрасни уловия за релакс и усещане за усамотеност и уют, което ги прави все по-предпочитани за семейни ваканции и уикенди с приятели

Ски и СПА – тази уникална комбинация за пълен релакс изкушава любителите на зимните спортове Сапарева баня и Паничище. Той е малък и уютен планински курорт, сгушен сред красивите и вековни гори на Рила планина. Носи името на намиращото се в близост езеро, което пък има формата на паница, съвсем близо, едва на 10 км от Сапарева баня (на 60 км от София), откъдето има и транспорт. Набира популярност като туристическа дестинация и има всички необходими предпоставки за приятното изкарване на зимната почивка.
Спокойствието на района, тихата обстановка, поддържаните писти и всички съвременни удобства, с които разполага, го правят атрактивен за хора, които искат да избягат от големи планински курорти и да си починат пълноценно, практикувайки любимия си зимен спорт. Надморската височина от 1350 м осигурява много добри условия за каране на ски и ски алпийски дисциплини както за начинаещи, така и за професионалисти. Писта “Бекяра” е с дължина от 470 м и разполага в влек, който може да превозва до 280 души на час. Другата писта “Аджена”, която е дълга около 400 м, е оборудвана с влек с капацитет 250 души на час, като разполага и с влек за деца.
В Паничище има изградено и трасе за крос-кънтри с дължина 5000 м, към което скоро се очаква да бъде изграден рубеж за биатлон. Ски пистата до хижа “Пионерска” е около 400 м, а влекът е с капацитет 350 души на час. Там специално място е отделено за естествена писта за спускане с шейни, чиято дължина е 1130 м. Пред хижа “Рилски езера” пистата е най-дълга – 950 метра, а нов лифт вози дотам скиорите. Модерното 2,2-километрово съоръжение качва за 16 минути от 1580 м надморско равнище до пистите на 2100 м, като капацитетът му е 700 туристи на час. Пеша се стига за около 3,5 часа.

Красотата на белите писти на Паничище

Предлага отлични възможности за настаняване в хотели, вили и хижи. Според официални цифри легловата база е достатъчна за 2000-2500 души, а тази бройка продължава да нараства. Разполага и с добре развита спортна база за футбол, волейбол и др., а в посетителския информационен център “Паничище” може да бъде получена повече информация за възможностите за настаняване, туристическите маршрути в района, планински водачи и др. В базите в Паничище се предлага ски екипировка под наем и обучение от квалифицирани инструктори.
Условията за практикуване на туризъм през цялата година са отлични, а възможностите, с които посетителите да разнообразят почивката си, са изключително много – ски, разглеждане на атракциите и историческите обекти в близко разположените населени места, отдаване на селски и екотуризъм, на пешеходен туризъм и дълги преходи в планината.
Паничище е изходна точка за много пешеходни преходи. Граничи с Националния парк “Рила”, а в района се намира най-ниското ледниково езеро в планината – Сухото езеро. От Паничище може да се стигне още до Седемте рилски езера (4 часа), до Рилския манастир (2 дни), до Скакавишкия водопад (3 часа), който е най-високият в Рила и трети в страната, а водите му се спускат от 70 м. Замръзнал през зимата, той предлага възможност и за ледено катерене, а гледката е изключително красива.
Близостта на Паничище до Сапарева баня превръща района в предпочитана дестинация и за балнеоложки и здравен туризъм. Най-топлите минерални извори на континентална Европа са оценени още от древните траки, основали градчето с името Германея, идващо от “герм”, което означава “горещ”. Тук е най-горещата минерална вода с естествено изригващ гейзер фонтан с температура на водата 103 градуса. Гейзерът е символът на град Сапарева баня и един от най-горещите в света. Той е единственият в континентална Европа и е най-буйният и достъпен гейзер в света – пулсира през 5-6 мин. Височината на водния му стълб е 18 м и извира от дълбочина 75 м. Множеството цветни светлини, които се включват през летните вечери, го правят забележителна атракция.
Сапаревобанската минерална вода е бистра, безцветна, с мирис на сероводород и спада към групата на специфичните. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Курортните и лечебните заведения са профилирани и специализирани за лекуване на заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния със соли на тежките метали, заболявания на кожата, на горните дихателни пътища и др.
През последните години в района се построиха много къщи за гости с басейни и потънали в зеленина дворове, които осигуряват на туристите прекрасни условия за релакс, усещане за усамотение и уют, което липсва на големите хотели, и са все по-предпочитани от българи и чужденци за семейни ваканции и уикенди с приятели.
Лечебните свойства на бликащите минерални води до голяма степен предопределят интересната история на Сапарева баня с богатото културно-историческо наследство на града – неолитното селище Кременик, античната Германея, средновековни църкви и манастири, разпръснати във и около града, които предизвикват интереса на туристите. Най-стара е църквата “Св. Никола”, намираща се в центъра на Сапарева баня и датирана около XII-XIII век. Възрожденската църква “Успение Богородично” в с. Сапарево е построена през XIX в. и е впечатляваща със своите размери, красота и с легендите за построяването й. Наблизо е и действащият женски Ресиловски манастир “Покров Богородичен”.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top