ТРИБУНА

Пускат златни монети с Левски

Пуснаха възпоменателна медална емисия, посветена на Апостола. Тя е по случай навършване на 148 години от трагичната му гибел.

Колекцията носи името „Животът на Васил Левски“ и се състои от дванадесет монети. Всяка една от тях струва 24 лева. Този месец колекционерите ще могат да си закупят само десет монети, а другите две ще бъдат пуснати до два месеца, научи „Телеграф“. Колекцията вече е пусната за продажба и всеки гражданин може да я поръча на сайта на Българска монетна къща.

Изработка

Медалните емисии са изработени с масивно покритие от чисто злато, проба 999/1000. Изобразените художествените мотиви представляват разказ на дванадесет момента от живота на Левски. Показани са дните му на дякон и учител, знаменития лъвски скок, включването в освободителната борба и изграждането на революционна мрежа, както и предателството край Къкринското ханче, процеса и обесването. Колекционерите, закупили емисията, придобиват правото на абонамент за колекцията „Животът на Васил Левски“, също и приоритет да получат веднага след отсичането следваща монета.

Картини

Вчера бе пусната и изложба за живота на Апостола. Тя се намира в Художествената галерия в Ловеч. В нея са представени и творби от фонда на галерията и Музея на занаятите в Троян. Сред тях са картини, които показват залавянето на Апостола и дейността му в Ловешко и Троянско, както и голямо платно на Златю Бояджиев „Ботев и четниците му“. В кино „Космос“ пък бе премиерата на документалния филм „Последният път към Ловеч“. Продукцията разказва за последните мигове от живота на Апостола, като зрителите ще бъдат въвлечени в атмосферата на последните му дни от драматичната 1872 година. В община Казанлък вчера бе открита експозиция под мотото „Васил Левски – велик и безсмъртен“. Тя е направена специално за малчуганите, където чрез разказ ще могат да разберат повече за делата на Апостола.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top