СВЯТ

Скъсано въже е отнело живота на алпиниста Атанас Скатов

Твърденията за грешка на нашия алпинист Атанас Скатов, която е причинила смъртта му, вече са опровергани от официални документи. Българинът загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под връх К2.

И в двата смъртни акта – от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и от болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже.

Веднага след трагедията от фирмата „Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

Нашият алпинист бе първият веган, който се опита да изкачи върха. Това бе едва второто зимно изкачване на K2. Скатов, който по професия е агроном по растителна защита, за по-малко от 7 години успя да изкачи 10+1 върха с височина над 8000 метра.

В момента се подготвят документите за транспортирането на тялото на алпиниста Атанас Скатов до България. Посолството в Пакистан оказва пълно съдействие при оформянето на документите по процедурата.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top